«Φυσικά Μαγικά»   (Με λίγα λόγια)

Τα «Φυσικά Μαγικά»  είναι μία δράση ? παράσταση απλών αλλά εντυπωσιακών πειραμάτων. Στόχος της δράσης είναι  η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος  των μαθητών για την πειραματική και διερευνητική  διαδικασία.  Κατά τη διάρκεια της δράσης  στήνονται πάγκοι εργασίας  στην αυλή ή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου. Σε κάθε πάγκο παρουσιάζονται και εκτελούνται από τους υπεύθυνους μαθητές δύο-τρία πειράματα τα οποία παρακολουθούν οι «επισκέπτες μαθητές» οι οποίοι  αν θέλουν μπορούν και  να δοκιμάσουν να τα επαναλάβουν.  Βέβαια σε κάθε πείραμα υπάρχει  η ερώτηση «γιατί  συμβαίνει;» ή «πώς εξηγείται το φαινόμενο που παρακολουθείτε;»  αν οι «επισκέπτες  μαθητές» δεν μπορέσουν να απαντήσουν αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι μαθητές να τους εξηγήσουν. 

«Υπεύθυνοι» μαθητές είναι μέλη του Ομίλου «Πειρ-Ομαδόν» ή και γενικότερα μαθητές του Σχολείου μας.

«Επισκέπτες» μαθητές είναι όσοι μαθητές του Σχολείου μας ή άλλων σχολείων θέλουν να παρακολουθήσουν την δράση αυτή. Η πρόσκληση που γίνεται απευθύνεται  σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της  περιοχής και είναι ανοιχτή για οποιοδήποτε μαθητή ή καθηγητή ακόμα και γονέα που θέλει να παρακολουθήσει.

 Η δράση για πρώτη φορά  έγινε στις 11 Μαΐου του 2012 στην αυλή του Σχολείου μας.  Η οργάνωση της έγινε από τα μέλη του Ομίλου «Πειρ-Ομαδόν» με την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Κλαίρης Αχιλλέως και της Μεταπτυχιακής φοιτήτριας  του Τμήματος Φυσικής κ. Σταματίας Αρτέμη.  Τη δράση παρακολούθησαν  μαθητές και καθηγητές του Σχολείου μας αλλά και των σχολείων της περιοχής της Τούμπας.

Στη συνέχεια οργανώθηκε  το Δεκέμβριο του 2012 και πάλι από τα μέλη του Ομίλου «Πειρ-Ομαδόν», μία δράση στα πλαίσια της Χριστουγεννιάτικης γιορτής που παρακολούθησαν οι μαθητές του Σχολείου μας.

Φέτος 2014, η δράση έγινε στις 28 Μαρτίου στην αυλή του Σχολείου μας  και οργανώθηκε από τα μέλη των Ομίλων «Πειρ-Ομαδόν» και «Καινοτομίας» και υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων καθηγητών των ομίλων κ. Κλαίρης Αχιλλέως και κ. Σταύρου Παπαδόπουλου. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του κ. Δημ. Ταρνανίδη, φοιτητή του Τμήματος Φυσικής, ο οποίος έκανε την πρακτική του Άσκηση στο Σχολείο μας. Τα φετινά «Φυσικά Μαγικά» παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον  τόσο οι μαθητές και καθηγητές του Σχολείου μας, όσο και οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου των Λειψών που είχαν επισκεφτεί εκείνη την περίοδο την Θεσσαλονίκη. Επίσης  είχαμε επισκέπτες από τα γειτονικά Σχολεία.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Εποπτικού μας Συμβουλίου κ. Χ. Πολάτογλου που είχε την αρχική ιδέα αυτής της διοργάνωσης  αλλά και για την συμπαράσταση του. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Κων/νο Κεραμιδά, Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών και μέλος του Εποπτικού μας  Συμβουλίου  καθώς  και τον Διευθυντή μας κ. Στ. Φριλίγκο για την συνεχή συμπαράστασή τους κατά την διάρκεια της οργάνωσης των εκδηλώσεων αυτών.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση των «Φυσικών Μαγικών».