Παιδαγωγικές

Συμμετοχή
στην δράση της Διεθνούς Αμνηστίας
για την Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Εγώ και Εσύ Μαζί" οι μαθητές του σχολείου μας ετοίμασαν ψηφιακές χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας. Οι κάρτες θα προωθηθούν στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων την Πέμπτη 10/11/20 Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που αυτή την χρονιά αποφασίστηκε να αφιερωθεί στον αγώνα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού ενάντια στην πανδημία του Covid 19. Περισσότερες πληροφορίες για την δράση θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Webinar Διεθνούς Αμνηστίας
20/11/2020 Παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» συμμετέχει στο πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Εγώ και Εσύ Μαζί». Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη ενσυναίσθησης των μαθητών. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την καθοδήγηση της Διεθνούς Αμνηστίας και περιλαμβάνει διαδικτυακές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και βιωματικά εργαστήρια. Στο σχολείο μας και στους συμμετέχοντες μαθητές θα δοθεί έντυπο υλικό με δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν στη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε Webinar στις 20/11/2020 (Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού), με θέμα το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία.

Webinar για τα λάθη στις πανελλαδικές εξετάσεις
1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Σήμερα στις 23.04.2020 και ώρες 1000-1330 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο σεμινάριο για τα λάθη των μαθητών στις Πανελλαδικές στο μάθημα των μαθηματικών.

Θέμα του Σεμιναρίου: Έννοιες κλειδιά για τη μελέτη των Μαθηματικών όπως ΟΡΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ - ΘΕΩΡΗΜΑ - ΑΠΟΔΕΙΞΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ. Πόσο καλά τις γνωρίζουμε;

Λόγω του COVID-19 το σεμινάριο έγινε μέσω της πλατφόρμας WebEx και το παρακολούθησαν οι μαθητές μας του Θετικού και του Οικονομικού Προσανατολισμού. Καλεσμένος μας ο Δρ. Ιωάννης Θωμαΐδης, τέως Σχολικός Σύμβουλος και με μεγάλη εμπειρία σε Βαθμολογικά Κέντρα. Το σεμινάριο διοργάνωσαν οι καθηγήτριες μαθηματικών του σχολείου Χ. Μιχαηλίδου και Α. Γραμματικοπούλου.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

Φωτογραφίες

Την Δευτέρα 09/03/2020 πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας ένα βιωματικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους μαθητές της Α΄ Λυκείου.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις σχετικά με τις πρώτες βοήθειες και την αναζωογόνηση, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε τυχόν επείγον συμβάντα στο σχολείο και στην καθημερινή τους ζωή, μέχρι να έρθουν οι  αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι μαθητές μετά τη θεωρητική τους ενημέρωση, συνέχισαν με πρακτική εξάσκηση. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα: στη Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), Θέση Ανάνηψης, Απινίδωση,  Πνιγμονή (Κίνδυνος απόφραξης αεραγωγού από ξένο σώμα), Επιληψία, Ρινορραγία, Διαστρέμματα. Ο κάθε μαθητής είχε τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με το πρωτόκολλο που πρέπει να τηρείται για να κρατηθεί ένας συνάνθρωπος στη ζωή, παρέχοντας ένα από τα πρώτα επίπεδα φροντίδας σε θύματα που κινδυνεύουν.   

Δράση για την Εβδομάδα Ελληνικής Γλώσσας

Στο πλαίσιο των δράσεων των σχολικών μονάδων για την Εβδομάδα της Ελληνικής Γλώσσας το σχολείο μας υλοποίησε έναν Διαγωνισμό Ελληνικής Γλώσσας στα πρότυπα του διασχολικού Παιχνιδιού LEXIGAME που διοργανώνει κάθε χρόνο. Στον Διαγωνισμό αυτό, που

1Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

Την Τρίτη, 11/12/2018, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ), του καινούριου θεσμού που λειτουργεί στο σχολείο μας από την αρχή του σχολικού έτους, με πρωτοβουλία του οικονομολόγου του σχολείου μας Θεοδόση Συκά. Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 7η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου συζήτησαν και ψήφισαν πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα τον τρόπο εκφώνησης της πρωινής προσευχής, αποφασίζοντας τελικά, σε ανοιχτή ψηφοφορία και με ανάταση της χειρός, την δια βοής, με συμμετοχή όλων, εκφώνηση της πρωινής προσευχής κατά την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης.

Επίδειξη & Πρακτική Άσκηση Πρώτων Βοηθειών.

Σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το σώμα εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση των μαθητών της Α΄τάξης με θέμα ?βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών?.

Η επιμόρφωση των μαθητών διήρκεσε 3 διδακτικές ώρες και περιελάμβανε:

  • Οδηγίες για την παροχή πρώτων βοηθειών, και ειδικότερα της Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης
  • Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από εθελοντή διασώστη.
  • Πρακτική άσκηση των μαθητών

Την επιμόρφωση παρακολούθησαν 56 μαθητές της Α΄ τάξης.και έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας.

Για να δείτε φωτογραφίες από την δράση πατήστε εδώ.

Εκπαιδευτική επίσκεψη  μαθητών στο ΑΠΘ

Σήμερα Τρίτη 1/12/2015,  21 μαθητές της Γ΄τάξης, θετικού προσανατολισμού, επισκέφθηκαν τμήματα των σχολών Υγείας του Α.Π.Θ. 

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων υγείας, τα μεταπτυχιακά προγράμματα κάθε τμήματος και τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Επισκεφθήκαμε το τμήμα Βιολογίας όπου ο Επιστημονικός συνεργάτης κος Νεοφύτου μας ξενάγησε στο χώρο, ανέλυσε τις προοπτικές του τμήματος και απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Παιδαγωγική αξιοποίηση του λάθους στην εκπαιδευτική διαδικασία ΦΑΣΗ:Β΄(Σχολικό Ετος 2014-15)

Την Πέμπτη, 4-12-2014, πραγματοποιήθηκε στο 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», κατά την 6η και 7η διδακτική ώρα, επίσκεψη παιδαγωγικού χαρακτήρα της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κυρίας Αναστασίας Βακαλούδη. Στόχος της παιδαγωγικής αυτής επίσκεψης ήταν η συζήτηση, με τους μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ΄ τάξης του σχολείου, του τρόπου αξιολόγησης του μαθήματος της Ιστορίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης και η παρουσίαση της μεθοδολογίας ανάλυσης ιστορικών πηγών. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης καινοτόμου δράσης του σχολείου μας, με στόχο την παιδαγωγική αξιοποίηση των λαθών των μαθητών στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Οι στόχοι της συγκεκριμένης δράσης είναι:

1. ανάπτυξη της κριτικής, αναλυτικής και συνθετικής ικανότητας των μαθητών,

Πρόσθετες πληροφορίες