Διαγωνισμός Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (Λίγα λόγια...)

Υπεύθυνοι Καθηγητές : Αχιλλέως Κλαίρη (Φυσικός), Γρηγοριάδου Κυριακή (Βιολόγος), Μεμετζίδης Γεώργιος (Χημικός) και Παπαδόπουλος Σταύρος (Φυσικός)

 

Το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» στη προσπάθεια του να δημιουργήσει ενδιαφέρον στους μαθητές για τα Δημιουργικά Πειράματα διοργανώνει από τη σχολική χρονιά 2012-13 τον διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών για τα Λύκεια και από τη σχολική χρονιά 2013-14 τον Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων για τα Γυμνάσια.

Οι διαγωνισμοί αυτοί στοχεύουν στο να διερευνήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν με τις γνώσεις και μεθόδους των Φυσικών Επιστημών.

Τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν τα πειράματα που θεωρούν ότι απαιτούνται για να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους δίνονται και αφορούν και τις τρεις επιμέρους επιστήμες. Για τα πειράματα αυτά επιλέγουν απλά όργανα και υλικά που είναι διαθέσιμα στις αίθουσες εργασίας την ημέρα του διαγωνισμού. Εκτελούν τα πειράματα και παρουσιάζουν γραπτά τι έκαναν, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά τους.

Στο 1ο Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων για τα Λύκεια (Μάρτιος 2013) συμμετείχαν 46 τριμελείς ομάδες ενώ στο 2ο Διαγωνισμό (Μάρτιος 2014) συμμετείχαν 54 ομάδες από Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο 1ο Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων για τα Γυμνάσια συμμετείχαν 20 ομάδες από δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε  τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε παράδειγμα θεμάτων.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα θέματα των διαγωνισμών.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε φωτογραφίες από τους Διαγωνισμούς.

 

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο 2ος Διαγωνισμός για τα Λύκεια και ο 1ος Διαγωνισμός για τα Γυμνάσια έγινε με την ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του εποπτικού μας Συμβουλίου κ. Χ. Πολάτογλου, τον Σύμβουλο Φ.Ε. και μέλος του ΕΠ.Ε.Σ του σχολείου μας  κ. Κ. Κεραμιδά και τον Διευθυντή μας κ. Στ. Φριλίγκο  για την βοήθεια που μας πρόσφεραν όποτε τους τη ζητήσαμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των διαγωνισμών.

Επίσης ευχαριστούμε τους εθελοντές φοιτητές του Τμήματος Φυσικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, που με μεγάλη χαρά μας βοήθησαν την ημέρα της διεξαγωγής του Διαγωνισμού αλλά και ιδιαίτερα τον κ. Δημ. Ταρνανίδη (φοιτητή του Τμήματος Φυσικής) που άοκνα μας βοήθησε στη προετοιμασία αλλά και στη διεξαγωγή των διαγωνισμών του 2013-14.

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε θερμά όλους  τους εθελοντές γονείς  που συνέδραμαν στη δημιουργία του μπουφέ ώστε διαγωνιζόμενοι και επιτηρητές να μπορούν να φάνε ή να πιούνε κάτι στο διάλειμμά τους.

Πρόσθετες πληροφορίες