Εργαστήρι Ηθικής Ανάπτυξης

Εργαστήρι Ηθικής Ανάπτυξης

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2019-2020

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Σχολικός Κανονισμός

Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η

Σκοπός του σχολικού κανονισμού είναι να καταστήσει το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος» Κοινότητα Δημοκρατίας και Ευθύνης - ΚΔΕ, Χαρακτηριστικά της ΚΔΕ είναι τα εξής:

 

1.    Εκπαιδευτικοί και μαθητές αποφασίζουμε από κοινού για τα ζητήματα της σχολικής ζωής, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, χωρίς να αίρονται οι διακριτοί μεταξύ μας ρόλοι.

2.   Οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Γενική Συνέλευση του σχολείου με ισότιμη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

3.   α. Η Δημοκρατία είναι διαβουλευτική. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από διάλογο, ο οποίος βασίζεται σε συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους.

       β. Καθένας από εμάς δεσμεύεται ότι θα τηρεί τους όρους του διαλόγου απαρέγκλιτα.

4.   Τα μέλη της ΚΔΕ εκτιμούμε ιδιαίτερα την ευθύνη, τη θεωρούμε ακρογωνιαίο λίθο για την αρμονική κοινωνική συμβίωση και για αυτό είμαστε πρόθυμοι να την αναλάβουμε σε κάθε περίσταση.

1Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
 ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΚΔΕ)

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Την Παρασκευή, 23/10/2020, πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ).  Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 3η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αυλή του σχολείου, όπου διαβουλεύτηκαν πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Διαχείριση χρόνου και σχολική ζωή». Στόχος της ΓΣ ήταν να ευαισθητοποιηθούν και να ενθαρρυνθούν τα μέλη της ΚΔΕ, ώστε να συμμετάσχουν στις ποικίλες δραστηριότητες που τους προσφέρει το σχολείο.

3Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΚΔΕ)

Σχολ. Έτος 2019-2020

Την Τρίτη, 25/02/2020, πραγματοποιήθηκε η 3η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ).  Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 6η και 7η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, αυτή τη φορά όχι για να διαβουλευτούν πάνω σε κάποιο θέμα ημερήσιας διάταξης, αλλά για να παρακολουθήσουν την ομιλία της ψυχολόγου κας Εύας Γιαννούλη με θέμα το άγχος και την αυτοεκτίμηση. Η θεματολογία της ομιλίας προέκυψε μετά από ερωτηματολόγιο που διένειμαν οι Ομάδες Αρμοδιοτήτων στους μαθητές της ΚΔΕ.

2Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΚΔΕ)

Σχολ. Έτος 2019-2020

Την Πέμπτη, 30/01/2020, πραγματοποιήθηκε η 2η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ).  Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 3η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου διαβουλεύτηκαν πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα επί του φαινομένου της αντιγραφής στα διαγωνίσματα και στις εξετάσεις. Στόχος της ΓΣ δεν ήταν να νομοθετηθεί κάποιο άρθρο για τον Σχολικό Κανονισμό, αλλά να ευαισθητοποιηθούν τα μέλη της ΚΔΕ για το φαινόμενο της αντιγραφής και να προταθούν καλές πρακτικές για τον περιορισμό του.

Το ζήτημα εισηγήθηκαν, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ), οι Ομάδες Αρμοδιοτήτων και συγκεκριμένα η Ομάδα Κοινωνικού κλίματος, η Ομάδα δικαιοσύνης και το Προεδρείο τη ΓΣ.  

Η διαβούλευση έγινε σε συναινετικό κλίμα, οι Κανόνες Διαλόγου και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Γενικής Συνέλευσης τηρήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.  

Τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για τον περιορισμό του φαινομένου μπορείτε να τις δείτε εδώ:

1Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΚΔΕ)

Σχολ. Έτος 2019-2020

Την Τρίτη, 19/11/2019, πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ).  Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 1η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου συζήτησαν και ψήφισαν πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα επί του άρθρου 37 του Σχεδίου Σχολικού Κανονισμού που αφορά στην καθαριότητα των σχολικών αιθουσών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα εισηγήθηκαν, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ), οι Ομάδες Αρμοδιοτήτων και συγκεκριμένα η Ομάδα Κοινωνικού κλίματος και η Ομάδα δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών και κατατέθηκε στην τρίτη Ομάδα Αρμοδιοτήτων, το Προεδρείο τη Συνέλευσης, η οποία και το έθεσε προς συζήτηση και ψήφιση στη Γενική Συνέλευση.

Ομάδες Αρμοδιοτήτων Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ) 2019 - 2020

Την Πέμπτη 26/9/2019 διεξήχθησαν στο σχολείο μας οι εκλογές των μαθητικών Συμβουλίων. Σύμφωνα με τους όρους οργάνωσης της ΚΔΕ, δηλ., της προσπάθειας να λειτουργήσει η σχολική μας κοινότητα ως διαβουλευτική δημοκρατία, που συνεχίζεται φέτος για 2η χρονιά, οι εκλεγμένοι στα πενταμελή Συμβούλια μαθητών χωρίστηκαν στις εξής Ομάδες Αρμοδιοτήτων. Οι Ομάδες Αρμοδιοτήτων:

5Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

Φωτογραφίες

Την Τετάρτη, 15/5, την 7η ώρα του σχολικού προγράμματος, διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου η 5η και τελευταία για φέτος Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ), η οποία είχε απολογιστικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Αρμοδιοτήτων έκαναν σύντομο απολογισμό του έργου τους και, κατόπιν, έγιναν τοποθετήσεις αποτίμησης της ΚΔΕ. Επισημάνθηκαν δυσκολίες, όπως τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της συζήτησης και ψηφοφορίας ή η μη καθολική πάντα εφαρμογή των αποφάσεων της ΚΔΕ, αλλά συνολικά κρίθηκε θετικότατη η συμβολή της στη δημοκρατική λειτουργία,  την αύξηση της συμμετοχικότητας και στην ποιότητα του διαλόγου στο σχολείο. Ταυτόχρονα, έγιναν προτάσεις για ενίσχυση της λειτουργίας της, με πιο χαρακτηριστικές:

  • τη δημιουργία Ομίλου με το ίδιο θέμα,
  • τη δίωρη αντί για μονόωρη  διάρκειά της,
  • τις ημερήσιες συνελεύσεις ανά τετράμηνο,
  • την γραπτή και έγκαιρη κατάθεση των τροπολογιών, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για διαβούλευση και εκ νέου τροπολογίες πάνω σε αυτές, 
  • την επέκταση της θεματολογίας της σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα,
  • τη διάχυση των θεμάτων και της διαδικασίας στη λειτουργία των τμημάτων,
  • την αιτιολόγηση των υποβαλλόμενων στη ΓΣ προτάσεων στη βάση ηθικών αρχών, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο να ψηφίζονται προτάσεις που εδράζονται σε ιδιοτελή κριτήρια.

4Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

Φωτογραφίες

Την Τρίτη 9-4-2019, την 7η ώρα, πραγματοποιήθηκε η 4η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ).  Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 7η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου συζήτησαν και ψήφισαν πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα επί των άρθρων 30 και 33 του σχολικού κανονισμού, τα οποία αφορούν τη συμπεριφορά των μαθητών/-τριών στο μάθημα και συγκεκριμένα ορίζουν ότι οι μαθητές/-τριες θα πρέπει:

«30.  Να συμμετέχουμε ενεργά στη διεξαγωγή του μαθήματος δίνοντας όλο το ενδιαφέρον και την προσοχή μας και να διευκολύνουμε τους εκπαιδευτικούς στην επιτέλεση του διδακτικού τους έργου.

3Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

Φωτογραφίες

Την Τετάρτη, 06/03/2019, πραγματοποιήθηκε η 3η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ).  Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 7η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου συζήτησαν και ψήφισαν πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα επί του άρθρου 27 του Σχεδίου Σχολικού Κανονισμού που αφορά στην εξωτερική εμφάνιση - ένδυση.

2Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

Φωτογραφίες

Την Τρίτη, 29/01/2019, πραγματοποιήθηκε η 2η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ), του καινούριου θεσμού που λειτουργεί στο σχολείο μας από την αρχή του σχολικού έτους. Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 7η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου συζήτησαν και ψήφισαν πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα επί του άρθρου 26 του Σχεδίου Σχολικού Κανονισμού που αφορά στην αντιμετώπιση της καθυστερημένης προσέλευσης των μαθητών κατά την 1η ώρα του σχολικού προγράμματος.

Εργαστήρι Ηθικής Ανάπτυξης
Η αξιολόγηση Σχολ. Έτους 2017-2018

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Εργαστηρίου Ηθικής Ανάπτυξης για τα έτη 2017-2018

1Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

Την Τρίτη, 11/12/2018, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας Δημοκρατίας και Ευθύνης (ΚΔΕ), του καινούριου θεσμού που λειτουργεί στο σχολείο μας από την αρχή του σχολικού έτους, με πρωτοβουλία του οικονομολόγου του σχολείου μας Θεοδόση Συκά. Μαθητές/-τριες και καθηγητές/-τριες συγκεντρώθηκαν την 7η ώρα του σχολικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου συζήτησαν και ψήφισαν πάνω στο θέμα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα τον τρόπο εκφώνησης της πρωινής προσευχής, αποφασίζοντας τελικά, σε ανοιχτή ψηφοφορία και με ανάταση της χειρός, την δια βοής, με συμμετοχή όλων, εκφώνηση της πρωινής προσευχής κατά την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης.

Εργαστήρι Ηθικής Ανάπτυξης
Η αξιολόγηση Σχολ. Έτους 2016-2017

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Εργαστηρίου Ηθικής Ανάπτυξης για τα έτη 2016-2017

Εργαστήρι Ηθικής Ανάπτυξης
Η ΑΦΙΣΣΑ

: Για να δείτε την αφίσα του Εργαστηρίου Ηθικής Ανάπτυξης πατήστε εδώ.

Εργαστήρι Ηθικής Ανάπτυξης

Από το σχολικό έτος 2016-2017, στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης λειτουργεί το Εργαστήρι Ηθικής Ανάπτυξης. Αξιοποιώντας τις νεότερες ψυχολογικές θεωρήσεις για την Ηθική Ανάπτυξη (Kohlberg, Rest, Blasi, Turiel, Naravaez, Noddings κ.α.), τις κύριες προσεγγίσεις της ηθικής φιλοσοφίας (δεοντολογική, αρεταϊκή) και τα σημαντικότερα προγράμματα σπουδών ηθικής εκπαίδευσης που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς, αποσκοπεί να καλλιεργήσει τις ακόλουθες ηθικές δεξιότητες:

  • Ηθική κρίση: αναφέρεται στη βελτίωση του επιπέδου ηθικής αιτιολόγησης των μαθητών μέσα από τη διδασκαλία και την ανάλυση ηθικών διλημμάτων. Τα διλήμματα αναλύονται με τη βοήθεια θεωριών της ηθικής φιλοσοφίας και αφορούν σε ζητήματα μακρο-ηθικής και μικρο-ηθικής.
  • Ηθική ευαισθησία: συμπληρώνει την προηγούμενη δεξιότητα και στοχεύει στη γνωστική και συναισθηματική πρόσληψη ηθικής υφής καταστάσεων. Στο πλαίσιο της ηθικής ευαισθησίας εντάσσεται, επίσης, η καλλιέργεια συναισθηματικών δεξιοτήτων (π.χ. ενσυναίσθηση, εναλλαξιμότητα ρόλων κ.α.).

Υποκατηγορίες

Πρόσθετες πληροφορίες