1ο Μαθητικό Συνέδριο
"Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο"

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο: η Ορθόδοξη Παράδοση, ο τόπος μου και εγώ», που  υλοποιήθηκε στον χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28/02 και την Κυριακή 01/03/2015. Τα καλά σχόλια των συναδέλφων και τα χαμόγελα των παιδιών που συμμετείχαν  σ΄ αυτό ήταν η καλύτερη ανταμοιβή στην προσπάθειά μας.

Όταν ξεκινήσαμε την διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, στη σκέψη μας κυριαρχούσε η ιδέα μιας δράσης η οποία θα γινόταν αφορμή για τους μαθητές μας να ασχοληθούν με θέματα σχετικά με την Ορθοδοξία τα οποία θα ήθελαν να γνωρίσουν ή κι αν γνώριζαν θα ήθελαν να εμβαθύνουν σε αυτά με τον τρόπο που αυτοί οι ίδιοι θα επέλεγαν (να κάνουν ένα βίντεο, έναν πίνακα, μία αφίσα, ένα δρώμενο).  Γρήγορα η ιδέα πήρε την μορφή του Συνεδρίου.

Σκεφτήκαμε πως ένα συνέδριο θα έδινε την ευκαιρία στους μεν εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους ?η οποία είναι εξαιρετική σε πολλές περιπτώσεις- , στους δε μαθητές να ανακαλύψουν μόνοι τους κομμάτια της πίστης και της παράδοσης του τόπου τους διαπιστώνοντας έτσι  πως η πίστη μας δεν είναι θεωρία αλλά ένα συνεχές βίωμα.

Το Βυζαντινό Μουσείο γέμισε για δύο μέρες με φωνές εφήβων που ζωντάνεψαν με τις εισηγήσεις τους τον χώρο και τα εκθέματά του, που σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται άμεσα με το θέμα του Συνεδρίου μας: την Ορθόδοξη Παράδοση.

Θέλουμε  να ευχαριστήσουμε όλα τα σχολεία, όλους τους συναδέλφους και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο. Φιλοδοξούμε να το καθιερώσουμε ως Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με διαφορετική θεματολογία κάθε χρόνο και φυσικά σας καλούμε να συμμετάσχετε στη διοργάνωσή του για την επόμενη χρονιά.

Επίσης επιθυμούμε  να ευχαριστήσουμε όσους συνέδραμαν στην υλοποίηση της ιδέας μας: τον Περιφερειακό Δ/ντη Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Καρατάσιο, τον Προϊστάμενο  του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κεραμιδά, την κ. Μητροπούλου,  επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας για την συνεργασία με το 1ο Π.Π.ΓΕΛ Θεσ/νικης στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης φοιτητών και την παρουσία της στο Συνέδριο, τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του 1ου Π.Π.ΓΕΛ κ. Πολάτογλου, τον Σύμβουλο των θεολόγων Θεσσαλονίκης κ. Στράντζαλη που μας συμβούλευε και μας στήριζε σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης και φυσικά τον διευθυντή μας κ.  Φριλίγκο για την διάθεση με την οποία υποδέχεται κάθε νέα ιδέα μας και για την στήριξή του σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας.

Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://www.schooltheologymeeting.edu.gr/  θα αναρτηθούν  τις επόμενες μέρες ενδεικτικά κάποιες εργασίες του Συνεδρίου, οπτικοακουστικό υλικό και τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαμε με ερωτηματολόγια που απευθύναμε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές κατά την διάρκεια του Συνεδρίου και αφορούν την άποψή τους, τις εντυπώσεις τους και τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Κλείνοντας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μαζί με ένα μέρος της καρδιάς μας που δικαίως έχουν κατακτήσει στους μαθητές - εθελοντές του 1ου Π.Π.ΓΕΛ Θεσσαλονίκης για την βοήθειά τους στην διοργάνωση του Συνεδρίου. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο για τους 55 «ξεχωριστούς» μαθητές μας που δούλεψαν αγόγγυστα και με το χαμόγελο στα χείλη όλο το Σάββατο και την Κυριακή στο Βυζαντινό Μουσείο.

    Οι μαθητές αυτοί ήταν:

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ                                                                                                                             

    ΑΛΙΚΗ ΚΟΥΘΟΥΡΙΔΟΥ

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ

    ΑΝΝΑ ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ

    ΒΑΓΙΑ ΧΑΤΖΟΥΔΗ

    ΒΑΛΙΑ ΤΥΡΟΒΟΥΖΗ

    ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

    ΒΙΟΛΑ ΚΟΝΤΡΑ

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΩΓΟΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΣΣΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΑΝΑΗ ΚΑΛΑΜΑ

    ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΑΚΩΝΑ,

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΟΣ

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΠΤΣΟΓΛΟΥ

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΡΤΟΜΑΡΗΣ

    ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΔΟΥ

    ΕΒΕΛΙΝΑ ΒΟΥΡΑ ΤΣΕΡΚΗ

    ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΩΡΓΑ

    ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΔΗ

    ΕΛΕΝΑ ΣΙΠΑΚΗ

    ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΛΑΚΗ

    ΕΛΕΝΗ ΑΡΝΑΟΥΤΗ

    ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΚΟΡΙΚΟΥ

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    ΖΗΣΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ

    ΖΩΓΡΑΦΟΥΛΑ ΦΕΝΤΑΝΙΔΟΥ

    ΘΑΛΕΙΑ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

    ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΥΣΑΦΗΣ

    ΙΛΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ

    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΡΑ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΕΒΗΣ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΕΡΗΣ

    ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ

    ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΡΟΥΛΙΑΣ

   ΜΑΡΙΑ ΣΙΑΜΑΝΤΑ

    ΜΑΡΙΟΣΜΑΛΑΜΑΤΙΝΟΣ

    ΜΙΚΑΕΛΑ ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ

    ΝΑΥΣΙΚΑ ΔΑΙΟΥ

    ΝΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ

   ΞΕΝΗ ΤΖΙΒΡΗ

    ΟΛΓΑ ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΠΚΟΥ

    ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

    ΡΟΖΜΑΡΙ ΤΖΟΥΡΕΛΗ

    ΣΟΦΙΑ ΛΕΟΝΤΗ

    ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ

    ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

    ΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΦΕΛΗ

    ΦΙΛΙΩ ΣΑΒΒΙΔΟΥ

    ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΩΓΟΥ

    ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ

    ΧΡΥΣΑ ΠΑΤΣΙΑ

Σας ευχαριστούμε όλους

 

Τις ευχαριστίες μας θα θέλαμε να απευθύνουμε και στους  χορηγούς μας:

α. το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης που μας φιλοξένησε αυτό το διήμερο στον πανέμορφο χώρο του,

β. την Αποστολική Διακονία για την πολύτιμη προσφορά της σε βιβλία που δωρίσαμε στους συμμετέχοντες,

Τέλος ευχαριστούμε το Ελληνικό Κολλέγιο για το βιβλίο με τα "Βυζαντινά Μνημεία της UNESCO" που μας έδωσε τη δυνατότητα να  δωρίσαμε στους συμμετέχοντες και το 2ο Γυμνάσιο Έδεσσας επίσης για το φυλλάδιο με πληροφορίες για την Ιερά μονή Αγίας Τριάδας Έδεσσας που μας δώρισε για τα σχολεία και τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο

 

Πρόσθετες πληροφορίες