Erasmus+ KA2 Inventors and Innovators - Our Heritage and our Future

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ
«BETA CAE
»

ERASMUS+ KA2, «INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE»

Την Παρασκευή, 14/12/2018, δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού του σχολείου μας (με κατεύθυνση τις Πολυτεχνικές Σχολές), ανἀμεσα στους οποίους και κάποια μέλη της ομάδας «F1 In Schools», με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Παπαδόπουλο Σταύρο, φυσικό, και Μεμετζίδη Γεώργιο, χημικό, επισκέφτηκαν την εταιρία παραγωγής λογισμκού προσομοιώσεων Beta Cae στο  Σχολάρι Θεσσαλονίκης. Εκεί μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους της εταιρίας, παρακολούθησαν διάλεξη-ενημέρωση πάνω στα νέα καινοτόμα προϊόντα της και γευμάτισαν στο εστιατόριο των εγκαταστάσεων με ευγενική χορηγεία της εταιρίας.

4η διασχολική συνάντηση στη Στοκχόλμη της Σουηδίας
ERASMUS+ KA2: «INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE»

Φωτογραφίες  Photos

Το διάστημα 3/12/2018-8/12/2018 το σχολείο μας συμμετείχε στη 4η διασχολική συνάντηση ανταλλαγής μαθητών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+KA2 “Ιnventions and innovators-Our heritage and our future”, που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από Κροατία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία και Ελλάδα.

Τη  Δευτέρα 3/12 φθάσαμε απόγευμα στη Στοκχόλμη μετά ένα καλό ταξίδι μέσω Κων/πολης, όπου μας υποδέχθηκαν οι συνάδελφοι και οι μαθητές του σχολείου Bromma Gymnasium. To βράδυ όλοι οι συμμετέχοντες παρέστησαν σε δείπνο γνωριμίας στο παλιό ιστορικό κέντρο της πόλης.

Την  Τρίτη 4/12 το πρωϊ έγινε η πρώτη συνάντηση όλων των μαθητών του προγράμματος στο σχολείο υποδοχής, το Bromma Gymnasium, όπου οι Σουηδοί μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στη πράξη (ίδρυση εικονικής εταιρίας) το οποίο ήταν και το θέμα της  συνάντησης της Στοκχόλμης. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το Μουσείο Nobel όπου έγινε μια πολύ καλή ενημέρωση για την ιστορία του ομώνυμου βραβείου και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε επιστημονικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο και ιστορίες ανθρώπων που τιμήθηκαν με το βραβείο Nobel. To απόγευμα γυρίσαμε στο σχολείο όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε δαστηριότητες δημιουργίας ομάδων –ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, ενώ οι συνοδοί-καθηγητές συζητήσαμε την εξέλιξη του προγράμματος και τις προσεχείς συναντήσεις.

3η διασχολική συνάντηση στο Ζάγκρεπ της Κροατίας
ERASMUS+ KA2: «INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE»

3rd inner-school meeting in Zagreb, Croatia
ERASMUS+ KA2: «INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE»

Φωτογραφίες  Photos

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 3η διασχολική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 “INVENTORS AND INNOVATORS – OUR HERITAGE AND OUR FUTURE” η οποία υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1/10/2018 – 6/10/2018 στο Ζάγκεμπ (Zagerb) της Κροατίας. Έλαβαν μέρος μαζί με το δικό μας συνολικά πέντε σχολεία από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης, την Κροατία, την Σουηδία, την Γερμανία και την Πολωνία.

«ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»
ERASMUS+ KA2, «INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE»

Φωτογραφίες

Την Δευτέρα, 17/09/2018, παραγματοποιήθηκε στο 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» εκδήλωση για τις Νέες Τεχνολογίες και την Καινοτομία. Συγκεκριμένα, ο Δρ. Κώστας Τζερράς, Επιστήμονας Πληροφορικής / Μηχανικός Λογισμικού, Προϊστάμενος Υπηρεσιών και Διασφάλισης Ποιότητας στην εταιρεία UTRA4 Advanced Information Systems (www.ultra4.eu), μίλησε στους μαθητές/-τριες με θέμα «Το επάγγελμα του Επιστήμονα Πληροφορικής/Καινοτομία στην Πληροφορική τον 21ο αιώνα». Βασικοί άξονες της παρουσίασης του κ. Τζερρά ήταν : Ανάλυση, Αλγόριθμοι και Προγραμματισμός, το Γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης των υπολογιστών (Πληροφορική), το Ιστορικό της εξέλιξης της επιστήμης των υπολογιστών, η εταιρεία ULTRA4 Advanced Information Systems: Καινοτόμο Λογισμικό Made in Greece, Καινοτομία και εφευρετικότητα στην Πληροφορική τον 21ο αιώνα και Κλάδοι της Πληροφορικής. Μετά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίασή του, ο κ. Τζερράς μίλησε με μαθητές του σχολείου και έλυσε απορίες τους πάνω στα συγκεκριμένα θέματα, αλλά και πάνω στις συνθήκες και ευκαιρίες εργασίας ενός Επιστήμονα της Πληροφορικής στις μέρες μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τζερρά για την πολύτιμη συμβολή του στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “Inventors and Innovators: our Heritage and our Future” και στο πλαίσιο της οποίας εκτέθηκαν, επίσης, στο κοινό οι αφίσες που δημιούργησαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας κατά τον πρώτο χρόνο εκπόνησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

EVENT ABOUT NEW TECHNOLOGIES AND INNOVATION IN THE FRAMEWORK OF THE EUROPEAN PROGRAM ERASMUS + KA2

On Monday, 17/09/2018, an event about New Technologies and Innovation was held at the 1st Experimental High School of Thessaloniki “Manolis Andronikos”. In particular, Dr. Kostas Tzeras, Informatics Scientist / Software Engineer, Head of Services and Quality Assurance at UTRA4 Advanced Information Systems (www.ultra4.eu), spoke to students on the subject "The profession of Informatics Scientist / Innovation in Information Technology in the 21st Century". The main topics of Mr. Tzerra's presentation were: Analysis, Algorithms and Programming, The subject of Computer Science, Computer Science History, ULTRA4 Advanced Information Systems: Innovative Software Made in Greece, Innovation and Inventiveness in Information Technology in the 21st Century and Information Technology Sectors. After his highly interesting presentation, Mr. Tzeras spoke to schoolchildren and answered to their questions on these specific issues, but also on the conditions and employment opportunities of an Informatics Scientist nowadays.

«Τρισδιάστατη εκτύπωση & Δημιουργική Ρομποτική»
με ανοιχτό λογισμικό και υλικό στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ.

ERASMUS+ KA2, «INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE»

Την Τρίτη, 4/9/2018, από τις 9.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ., πέντε εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν τις εργασίες της πρώτης ημέρας του διήμερου σεμιναρίου που διοργάνωσε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του ΕΠ.Ε.Σ. του σχολείου μας κ. Χαρίτων Πολάτογλου, με τίτλο «Τρισδιάστατη εκτύπωση και Δημιουργική Ρομποτική με ανοιχτό λογισμικό και υλικό». Οι εργασίες της πρώτης ημέρας, που έλαβαν χώρα σε εργαστήριο πληροφορικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., αφορούσαν την ιστορία, τη σημασία και τις νεότερες εξελίξεις στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ έγινε και μια πρώτη παρουσίαση του σχεδιαστικού προγράμματος Tinkercad και εξἀσκηση πάνω σε αυτό στους υπολογιστές. Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας σχετικά με την ρομποτική παρακολούθησε ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου κ. Ζήκου. Τα αποτελέσατα της επιμόρφωσης και των δύο ημερών θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Inventors and Innovators: Our Heritage and Our Future”.

Φωτογραφίες

«Δημιουργική Ρομποτική με Ανοιχτό Λογισμικό και Υλικό»
Α.Π.Θ.

Με έξι μαθητές συμμετείχε το σχολείο μας στην εκδήλωση με τίτλο «Δημιουργική Ρομποτική με Ανοιχτό Λογισμικό και Υλικό», που διοργάνωσε στις 18 και 19 Ιουνίου 2018 το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. με υπεύθυνο τον κ. Χαρίτωνα Πολάτογλου, Καθηγητή Τμήματος Φυσικής στο συγκεκριμένο Τμήμα και Πρόεδρο του ΕΠ.Ε.Σ. του σχολείου μας.

2Η ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ERASMUS+ KA2
“INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE”
ΣΤΟ
ΖΑΓΚΡΕΠ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Φωτογραφίες

Μετά από την πρώτη διασχολική συνάντηση του προγράμματος στο Freiburg της Γερμανίας (19-24/03/2018), πραγματοποιήθηκε μια ακόμη διασχολική συνάντηση στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από 7 μέχρι 10/5/2018 με ανταλλαγή ομάδων μαθητών μικρής διάρκειας (Short-term exchange of groups of pupils) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 Inventors and Innovtors: our heritage and our future”. Μαθητές και μαθήτριες τριών εκ των πέντε σχολείων της σύμπραξης (από την Κροατία, την Πολωνία, και την Ελλάδα), συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, συναντήθηκαν στο Ζάγκρεπ, σε μια εκτός αρχικού προγραμματισμού συνάντηση, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους μαθητές/-τριες να γνωριστούν, να ανταλλάξουν πολιτισμικά στοιχεία και να εμβαθύνουν στο θέμα της καινοτομίας.

 1Η ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ERASMUS+ KA2
“INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE”
ΣΤΟ
FREIBURG ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Φωτογραφίες

Μετά από την πρώτη συντονιστική συνάντηση του Ζἀγκρεπ (14-17/11/2017), στην οποία συμμετείχαν μόνο καθηγητές, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Freiburg της Γερμανίας και η πρώτη συνάντηση ανταλλαγής ομάδων μαθητών μικρής διάρκειας (Short-term exchange of groups of pupils) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 Inventors and Innovtors: our heritage and our future” (19-24/03/2018). Μαθητές των πέντε σχολείων της σύμπραξης από την Κροατία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ελλάδας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, αφού γνωρίστηκαν την πρώτη ημέρα με παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες,  παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με τη χώρα, την πόλη και το σχολείο τους, αλλά και σχετικά με τους εφευρέτες και τις καινοτομίες του παρελθόντος της χώρας τους. Ταυτόχρονα, πήραν μέρος σε εργαστήρια διαδικτυακής δημιουργίας παρουσιάσεων και κουίζ, ενώ παρακολούθησαν και διάλεξη ειδικού σχετικά με την καινοτομία. Το θέμα της καινοτομίας και της εφευρετικότητας, εξάλλου, υποστηρίχτηκε και από τις πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις και ξεναγήσεις τόσο στο Μουσείο της Mercentes, στην Στουτγάρδη, όσο και στο παλιό ορυχείο αργύρου στον Μέλανα Δρυμό. 

 

Ομιλία του ομότιμου καθηγητή κ. Γιάννη Σειραδάκη
για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Tην Παρασκευή 19.1.2018 ο κ.Γιάννης Σειραδάκης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και διεθνώς αναγνωρισμένος αστροφυσικός, ήρθε στο σχολείο μας και μίλησε στους καθηγητές και στους μαθητές για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο κ. Σειραδάκης, θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, και είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Στη διάρκεια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ομιλίας του μας ενημέρωσε σχετικά με το ναυάγιο και τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Μας μίλησε για τη λειτουργία του, τις επιγραφές του, την τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη, που αποτελούσε προϋπόθεση για τη δημιουργία του, ακόμη και για τα τελευταία πορίσματα της έρευνας. Η ομιλία αυτή εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “Inventors and innovators: our heritage and our future”. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές μας για τον πιο εξελιγμένο σωζόμενο μηχανισμό της ελληνικής αρχαιότητας, με τον οποίο ασχολούνται στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας και του Ομίλου Αρχαιολογίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Βασιλική Γκράτζιου. Επίσης η ομιλία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται στο Project «Αναζητώντας την καινοτομία» με υπεύθυνους τους καθηγητές κ. Κλαίρη Αχιλλέως και κ. Σταύρο Παπαδόπουλο.

Βίντεο 1 απο 5

 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ LOGO ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
“INVENTORS AND INNOVATORS:
OUR HERITAGE AND OUR FUTURE

Με επτά ευρηματικά και καλαίσθητα λογότυπα συμμετείχαν οι μαθητές του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του logo του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 “Inventors and innovators: our heritage and our future”. Μετά από ψηφοφορία τριάντα μαθητών και πέντε καθηγητών στο σχολείο μας, το logo της μαθήτριας του Α1 Βασιλικού Γεωργίας αναδείχθηκε ως το επικρατέστερο και εκπροσώπησε το σχολείο μας στην τελική ψηφοφορία ανάμεσα στα πέντα σχολεία της σύμπραξης. Σε αυτή την τελική φάση επικράτησε το logo του Κροατικού σχολείου, το οποίο θα συνοδεύει πλέον κάθε επίσημη δημοσίευση του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

 

Λάζαρος Κωνσταντινίδης

 

Μαρία Μιτσοπούλου, Αλεξάνδρα Μαυροπούλου

 

 

 

Γεωργία Βασιλικού

 

Γεωργία Βασιλικού

 

Ηλίας Γογούσης

 

Λαμπρινός Χατζηιωάννου

 

Γιάννης Δρόσσας, Δημήτρης Κουτσικάκης,
Θεανώ Λομπούδη, Αλέξανδρος Νικολάου

 

 

Το σχολείο μας στο NOESIS και στην έκθεση ΙΔΕΑ
Erasmus+ KA2 Inventors and Innovators - Our Heritage and Our Future

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου ομάδα μαθητών του σχολείου μας επισκέφθηκε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, Noesis. Στο πλαίσιο του 8ου Astroparty, που περιλάμβανε πληθώρα δραστηριοτήτων σχετικών με την επιστήμη και την τεχνολογία, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μαζί με τις καθηγήτριες κ. Αχιλλέως και Γκράτζιου την Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ΙΔΕΑ και την παρουσίαση της εφαρμογής της καινοτόμου ιδέας του Έξυπνου φορέματος. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA2 για την Καινοτομία, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας.

Φωτογραφίες - video

Πρόσθετες πληροφορίες