2Η ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ERASMUS+ KA2
“INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE”
ΣΤΟ
ΖΑΓΚΡΕΠ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Φωτογραφίες

Μετά από την πρώτη διασχολική συνάντηση του προγράμματος στο Freiburg της Γερμανίας (19-24/03/2018), πραγματοποιήθηκε μια ακόμη διασχολική συνάντηση στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από 7 μέχρι 10/5/2018 με ανταλλαγή ομάδων μαθητών μικρής διάρκειας (Short-term exchange of groups of pupils) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 Inventors and Innovtors: our heritage and our future”. Μαθητές και μαθήτριες τριών εκ των πέντε σχολείων της σύμπραξης (από την Κροατία, την Πολωνία, και την Ελλάδα), συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, συναντήθηκαν στο Ζάγκρεπ, σε μια εκτός αρχικού προγραμματισμού συνάντηση, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους μαθητές/-τριες να γνωριστούν, να ανταλλάξουν πολιτισμικά στοιχεία και να εμβαθύνουν στο θέμα της καινοτομίας.

Κατά την πρώτη ημέρα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν το Ζάγκρεπ, οπότε επισκέφτηκαν και το καινοτόμο μουσείο των παραισθήσεων της Κροατικής πρωτεύουσας. Τις επόμενες ημέρες οι συμμετέχοντες στη διασχολική συνάντηση επισκέφτηκαν επιχειρήσεις που υλοποιούν καινοτόμες ιδέες, όπως η βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων Rimac Automobili και το εργαστήριο αναμνηστικών αρτυμάτων Medičarna. Ακολούθησε η επίσκεψη στο χώρο Lepoglava lace, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν από τις γυναίκες της κοινότητας τον ιδιαίτερο τρόπο πλέξης δαντελών –ανακηρυγμένο ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco- και την εμπορική αξιοποίησή του. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο τεχνολογικό μουσείο Nikola Tesla, όπου παρουσιάστηκαν τα πειράματα και οι καινοτόμες συσκευές του μεγάλου εφευρέτη. Εκτός από τις επισκέψεις και τις περιηγήσεις, που στόχο είχαν όχι μόνο να γνωρίσουν οι μαθητές την πλούσια πολιτιστική και τεχνολογική παράδοση της Κροατίας αλλά και να εμβαθύνουν βιωματικά στο θέμα της καινοτομίας και της καινοτόμας αξιοποίησης της παράδοσης, πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα παραδοτέα του προγράμματος, παρουσιάσεις των σχολείων πάνω σε παλιούς εφευρέτες, καθώς και εργαστήρια για τη γνωριμία με καινοτόμα εργαλεία της εκπαίδευσης, όπως είναι τα κουίζ.

Η φιλοξενία, εξἀλλου, εκπαιδευτικών και μαθητών του κροατικού σχολειού ήταν εξαιρετική και τα δυνατά συναισθήματα φιλίας που δημιούργησε αποτυπώθηκαν στα συγκινητικά στιγμιότυπα κατά την ημέρα της αναχώρησης.

Ως διευθυντής του σχολείου και εκφράζοντας τα αισθήματα του  Συλλόγου διδασκόντων του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ «Μανόλης Ανδρόνικος θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κροατικό Συντονιστικό σχολείο Trgovačka škola Zagreb για την ευκαιρία που μας προσέφερε να γνωρίσουμε το Ζάγκρεπ και να εργαστούμε από κοινού σε πτυχές του προγράμματος.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Ζάγκρεπ, αρχές Οκτωβρίου του 2018, με διαφορετικούς συμμετέχοντες και θέμα την παρουσίαση καινοτόμων ιδεών από τους μαθητές/-τριες, καθώς και τα οργανωτικά στάδια της επιχειρηματικής αξιοποίησης μιας τέτοιας ιδέας.

Πρόσθετες πληροφορίες