4η διασχολική συνάντηση στη Στοκχόλμη της Σουηδίας
ERASMUS+ KA2: «INVENTORS AND INNOVATORS: OUR HERITAGE AND OUR FUTURE»

Φωτογραφίες  Photos

Το διάστημα 3/12/2018-8/12/2018 το σχολείο μας συμμετείχε στη 4η διασχολική συνάντηση ανταλλαγής μαθητών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+KA2 “Ιnventions and innovators-Our heritage and our future”, που έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από Κροατία, Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία και Ελλάδα.

Τη  Δευτέρα 3/12 φθάσαμε απόγευμα στη Στοκχόλμη μετά ένα καλό ταξίδι μέσω Κων/πολης, όπου μας υποδέχθηκαν οι συνάδελφοι και οι μαθητές του σχολείου Bromma Gymnasium. To βράδυ όλοι οι συμμετέχοντες παρέστησαν σε δείπνο γνωριμίας στο παλιό ιστορικό κέντρο της πόλης.

Την  Τρίτη 4/12 το πρωϊ έγινε η πρώτη συνάντηση όλων των μαθητών του προγράμματος στο σχολείο υποδοχής, το Bromma Gymnasium, όπου οι Σουηδοί μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους σχετικά με την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στη πράξη (ίδρυση εικονικής εταιρίας) το οποίο ήταν και το θέμα της  συνάντησης της Στοκχόλμης. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το Μουσείο Nobel όπου έγινε μια πολύ καλή ενημέρωση για την ιστορία του ομώνυμου βραβείου και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε επιστημονικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο και ιστορίες ανθρώπων που τιμήθηκαν με το βραβείο Nobel. To απόγευμα γυρίσαμε στο σχολείο όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε δαστηριότητες δημιουργίας ομάδων –ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, ενώ οι συνοδοί-καθηγητές συζητήσαμε την εξέλιξη του προγράμματος και τις προσεχείς συναντήσεις.

Την Τετάρτη 5/12 το πρωϊ στο σχολείο παρακολουθήσαμε όλοι την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της Petronella Paverus, από την Berghs School of Communication, πάνω στην έννοια και την σημασία της καινοτομίας. Ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών μαθητών πάνω στο θέμα της συνάντησης. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Eπιστήμης και Τεχνολογίας της Στοκχόλμης (Τεχνικό Μουσείο), όπου έγινε παρουσίαση διαφόρων εφευρέσεων και πώς αυτές εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο.

Την Πέμπτη 6/12 το πρωϊ επισκεφθήκαμε την Εταιρία Συμβούλων Epicenter(Επίκεντρο) όπου έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της σπουδαιότητας  της καινοτομίας και της συνεργασίας στις  επιχειρήσεις. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Μουσείο Vasa όπου θαυμάσαμε τη ναυαρχίδα του Σουηδικού στόλου που είχε βυθισθεί πριν 390 χρόνια και, αφού ανασύρθηκε από το βυθό το 1959, αποτελεί σήμερα αντικείμενο θαυμασμού χιλιάδων επισκεπτών. Μετά το μουσείο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν skateboard  ενώ το βράδυ όλοι παρακολουθήσαμε παράσταση μοντέρνου χορού σε θέατρο της πόλης.

Την Παρασκευή 7/12 ολοκληρώθηκαν στο σχολείο οι παρουσιάσεις όλων των μαθητών που συμμετείχαν στη συνάντηση και κατόπιν ακολούθησε διάλεξη του Faizal Luttamagutti, μετανάστη δεύτερης γενιάς στη Σουηδία, του ανθρώπου που τιμήθηκε με το βραβείο καινοτομίας της πόλης της Στοκχόλμης το 2017. Η συνάντηση έκλεισε με αποχαιρετιστήριο δείπνο σε παραδοσιακό ρεστοράν στην παλιά πόλη. 

Το Σάββατο 8/12 έγινε η επιστροφή της αποστολής αργά το βράδυ στη Θεσσσαλονίκη.

Συμπερασματικά, η εβδομάδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη, εκπαιδευτική, παιδαγωγική και ψυχαγωγική, και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Οι μαθητές μας μάς έκαναν υπερήφανους για άλλη μια φορά, τόσο με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους πάνω σε ιδέες δικές τους και συμμαθητών/-τριών τους σχετικές με καινοτόμα προϊόντα και την ίδρυση εικονικών εταιριών προώθησης αυτών, όσο και με την άψογη συμπεριφορά τους. Το Bromma Gymnasium, μέσα από το οποίο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το σουηδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπήρξε φιλόξενο και αποτελεσματικό στη διοργάνωση της συνάντησης. Η πόλη της Στοκχόλμης, τέλος, αποδείχτηκε ο κατάλληλος  τόπος για να πραγματοποιηθεί  το πρότζεκτ, δεδομένης της ύπαρξης πολλών ιδρυμάτων σχετικών με την καινοτομία αλλά και της ευρύτατα διαδεδομένης αντίληψης υπέρ μιας οικονομίας βασισμένης στην καινοτομία.

Ευχαριστούμε το Bromma Gymnasium για την άψογη διοργάνωση της συνάντησης. Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στο Barlinek της Πολωνίας, τον Απρίλιο του 2019.

Μεμετζίδης Γεώργιος, Χημικός, ΠΕ0402

Πρόσθετες πληροφορίες