ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΚΑ2
?EUROPEAN SCHOOL PARTNERSHIP FOR SUSTAINABILITY?

Με συγκίνηση  και αντιφατικά συναισθήματα ?λύπης και χαράς, νοσταλγίας και υπερηφάνειας-  αποχαιρετούμε το διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασχολικής Συνεργασίας Erasmus+ KA2 με τίτλο «European School Partnership for Sustainability?, το οποίο ξεκίνησε την 01/09/2014 και έληξε  επισήμως στις 31/08/2016.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το όμορφο βίντεο με εικόνες από ολόκληρο το πρόγραμμα, το οποίο δημιούργησε το ιταλικό συντονιστικό σχολείο και η κα Petrachi. 

Το σχολείο μας στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις (έρευνες, καταμετρήσεις, φυτεύσεις, δράσεις ανακύκλωσης, επιμορφώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ), παρήγαγε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό (ηλεκτρονικές παρουσιάσεις, ταινίες μικρού μήκους, άρθρα) μετακίνησε 20 μαθητές και πέντε καθηγητές σε πέντε χώρες της Ευρώπης , υποδέχτηκε 28 μαθητές και 9 καθηγητές.   Παρά το ότι τόσο οι γνωστικοί όσο και οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος (ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, καλλιέργεια της ανεκτικότητας και της διαπολιτισμικής συνεργασίας, άσκηση των κοινωνικών και γλωσσικών δεξιοτήτων) υπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, θεωρούμε ότι  το σχολείο έθεσε ένα μικρό μόνο λιθαράκι στην αέναη προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των νέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας στα επίκαιρα και πάντα καυτά ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της καλλιέργειας ευρωπαϊκής και ευρύτερα ουμανιστικής συνείδησης.  Η προσπάθεια, λοιπόν, είναι χρέος μας να συνεχιστεί με μεγαλύτερη συνειδητότητα και ευθύνη.

Ευχαριστούμε τους εταίρους μας στη σύμπραξη αυτή, και ιδιαίτερα τη συντονίστρια εκπαιδευτικό από το σχολείο της Ιταλίας, κα Petrachi Maria, για τη ζεστασιά και τη συνεργατικότητά τους. Επίσης, τους γονείς όχι μόνο των παιδιών που μετακινήθηκαν αλλά και πολλών άλλων που στήριξαν σε κάθε βήμα την προσπάθειά μας και ιδίως στην προετοιμασία της συνάντησης της Θεσσαλονίκης.  Ακόμη, όλους τους φορείς για την πολύτιμη βοήθειά τους στην ερευνητική δουλειά των μαθητών πριν από τις κινητικότητες και την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το πλήθος και τη σημαντική τους συνεισφορά ανατρέχοντας σε προηγούμενες δημοσιεύσεις σχετικές με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το όμορφο αυτό όνειρο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πολύτιμη σε κάθε στάδιο καθοδήγηση του Ελληνικού  Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Ξεχωριστή αναφορά και ευχαριστίες αξίζουν στους μαθητές μας ?πάνω από τριάντα- που ενεπλάκησαν ενεργά στο πρόγραμμα αυτό ? πέρα από όσους παρακολούθησαν τη Συνάντηση της Θεσσαλονίκης- για την υπευθυνότητα αλλά και το κέφι και τη δημιουργικότητα που έδειξαν καθ?όλη τη διάρκειά του. Ευχόμαστε, πέρα από τις όμορφες αναμνήσεις που τους έχει αναμφίβολα αφήσει, το πρόγραμμα να τους έχει εμφυσήσει και την αποφασιστικότητα για μια πιο συνειδητή περιβαλλοντική και ευρωπαϊκή πορεία στη ζωή.