3η κινητικότητα Erasmus+ δράση ΚΑ1
Eπιμορφωτικό σεμινάριο: Happy Schools: positive education for well -being and life-skills development

«Χτίζοντας ένα δημοκρατικό σχολείο υπεύθυνων πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη από 7-12/10/2019, η τρίτη κινητικότητα Erasmus+ με τίτλο “Happy Schools: positive education for well -being and life-skills development. Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 12 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από χώρες μέλη της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα εκπαιδευτικοί από την Γερμανία, τη Λετονία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την Βασιλική Γκράτζιου, κλάδου ΠΕ02, Φιλόλογο. Τη διοργάνωση του σεμιναρίου ανέλαβε ο φορέας Europass teacher academy.

Την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις πόλεις, τα σχολεία τους, τις δράσεις που υλοποιούν και το ατομικό τους προφίλ. Εκπαιδεύτρια ήταν η κ. Marta Mandolini, ψυχολόγος με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Το κύριο θέμα ήταν μια εισαγωγή στο διεθνές θεωρητικό πλαίσιο της Θετικής Ψυχολογίας καθώς και στη θεωρία και στις τεχνικές της Θετικής Εκπαίδευσης. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν: η Ανάλυση SWOT για τους καθηγητές, θέματα σχετικά με τη χαρά, τη δύναμη, τις αρετές και τα συναισθήματα στην τάξη, την ενσυνειδητότητα (Mindfulness) στα σχολεία καθώς και στην εκπαίδευση με σκοπό τον ορισμό στόχων ζωής (Life skills Education).  Η παρουσίαση της θεωρίας συνοδεύτηκε από πρακτικές δραστηριότητες, κυρίως ομαδοσυνεργατικού χαρακτήρα. Συνολικά παρουσιάστηκαν τρόποι δημιουργίας θετικού κλίματος μέσα στην τάξη και στο σχολείο με σκοπό τη βελτίωση της παιδαγωγικής διαδικασίας και έγινε σχετικός σχεδιασμός.

Οι δραστηριότητες της προτελευταίας ημέρας πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο της Ciutadella στην περιοχή του El Born.

Το σεμινάριο περιλάμβανε επίσης πολιτιστικούς περιπάτους στην πόλη της Βαρκελώνης, όπως το modernist walking tour, μια ξενάγηση σε αντιπροσωπευτικά κτήρια στο κέντρο της πόλης σχεδιασμένα από διάσημους αρχιτέκτονες του 18ου -19ου αιώνα,  όπως ο Σανιέ, ο Καδαφάλκ και ο Γκαουντί, καθώς και επίσκεψη στο αντίστοιχο μουσείο.

Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο - εξαιρετικά επιτυχημένο - σεμινάριο, πέρα από τη γνωριμία με τη θεωρία και τις άμεσα εφαρμόσιμες τεχνικές, συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του σχολείου, τόσο μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών με τους συναδέλφους άλλων σχολείων, όσο και της μελλοντικής συνεργασίας μας.

Για να δείτε φωτογραφίες και το my Happy diary – Erasmus πατήστε εδώ

 

Πρόσθετες πληροφορίες