Σχολικός Περίπατος 12/02/2020
Παρακολούθηση ταινίας
«Η σιωπηλή Επανάσταση»

Δράση διάδοσης των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Erasmus+ KA2 «Totalitarian Past and Democratic Present: Lessons for our Future»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Totalitarian Past and Democratic Present: Lessons for our Future» που συντονίζει το σχολείο μας αφιερώθηκε ο σχολικός περίπατος του Μαρτίου στην παρακολούθηση της ταινίας «Η σιωπηλή επανάσταση» σε αίθουσα κινηματογράφου της πόλης μας. Η ταινία, που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, εξιστορεί την περιπέτεια μιας ομάδας τελειοφοίτων γερμανικού σχολείου του πρώην Ανατολικού Βερολίνου που κράτησε δύο λεπτών σιγή την ώρα του μαθήματος προς τιμήν των πεσόντων στα αιματηρά γεγονότα της Ουγγρικής Επανάστασης του 1957 εναντίον του ολοκληρωτικού καθεστώτος της χώρας.

Η ταινία θέτει ισχυρά διλήμματα και αναδεικνύει έναν έντονο ηθικό και πολιτικό προβληματισμό που σχετίζεται με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα για να περιορίσουν την ελευθερία σκέψης και δράσης, αλλά και με τη στάση των πολιτών απέναντι σε αυτά. Οι προβληματισμοί αυτοί της ταινίας συζητήθηκαν με τους μαθητές των δύο τμημάτων της Α Λυκείου στο πλαίσιο του μαθήματος της Πολιτικής Παιδεία και των Αρχαίων Ελληνικών υπό τον συντονισμό των καθηγητών Θ. Συκά και Δ. Σαλονικίδη.

Φωτογραφία

Πρόσθετες πληροφορίες