Ένα….. δωμάτιο απόδρασης από ………τα μαθήματα

Nanoescape room ( Ερευνητική Δημιουργική Εργασία 2014-2015)

Υπεύθυνοι καθηγητές: Κ. Αχιλλέως και Στ. Παπαδόπουλος

Η νάνο-επιστήμη/τεχνολογία βρίσκεται στην καθημερινότητά μας με πολλές εφαρμογές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αναμένονται πολλές καινοτομίες που θα αλλάξουν γενικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Όλη αυτή η πρόοδος δεν είναι χωρίς προβλήματα. Αυτά σχετίζονται με το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και τις αρχές της ηθικής. Μια από τις προτεραιότητες σχετικά με την νανο-επιστήμη/τεχνολογία είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα πρώτα στάδια της εξέλιξης της και όχι όταν εμφανιστούν αρνητικές επιπτώσεις από τις πρακτικές της εφαρμογές. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στα αναλυτικά προγράμματα σχετικά με την νάνο-επιστήμη/τεχνολογία, και για το λόγο αυτό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την ενσωμάτωση της νανο-επιστήμης/τεχνολογίας στην τυπική εκπαίδευση (Εισαγωγή του Μαθήματος της Νανο-επιστήμης/τεχνολογίας στο Λύκειο Κ. Αχιλλέως, Σ. Παπαδόπουλος, Σ. Φριλίγκος, Α. Κουμαρά, Δ. Ταρνανίδης, Κ. Γρηγοριάδου, Κ. Κεραμιδάς, Χ. Πολάτογλου, 1ο Συνέδριο ΔΕΠΠΣ , Αθήνα 2014).

Με δεδομένη την απουσία έστω και βασικών γνώσεων για τις νανοεπιστήμες/νανοτεχνολογία από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των σχολείων μας αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μια ερευνητική εργασία με θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των νανοεπιστημών και της νανοτεχνολογίας. Πρώτος στόχος να δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο με θέματα νανοεπιστημών και νανοτεχνολογίας και δεύτερος στόχος να δημιουργηθεί ένα δωμάτιο απόδρασης ώστε με διασκεδαστικό τρόπο και παίζοντας το όλοι οι μαθητές του σχολείου να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις τουλάχιστον γνώσεις για το θέμα αυτό. Υπεύθυνοι καθηγητές: Κ. Αχιλλέως και Στ. Παπαδόπουλος

Το δωμάτιο απόδρασης που δημιουργήθηκε γνωστό ως «nanoescape room» παίζεται κάθε χρόνο από πολλούς μαθητές του σχολείου μας. Τον Ιούνιο του 2018, το nanoescape room, ταξίδεψε στην Κύπρο, στο Λύκειο Κύκκου Β στη Λευκωσία. Οι Κύπριοι μαθητές διασκέδασαν και έμαθαν πολλά, όπως μας είπαν , προσπαθώντας να ανακαλύψουν τη πατέντα του δολοφονημένου καθηγητή Watchon και να αποδράσουν.

Για να δείτε τις καρτέλες του δωματίου πατήστε ΕΔΩ

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας.

Κλαίρη Αχιλλέως, Δρ. Φυσικός.


 

Πρόσθετες πληροφορίες