Δημιουργικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης
Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

 
Φωτογραφίες
Στο πλαίσιο της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στο 1ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» οι μαθητές/μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Στα προγράμματα αυτά σε συνδυασμό με την ύλη του Μαθήματος των Θρησκευτικών οι μαθητές/μαθήτριες με δημιουργικό τρόπο κατέκτησαν γνώσεις σχετικές με τη θρησκεία και τον πολιτισμό, καλλιέργησαν στάσεις και αξίες σχετικές με την αποδοχή της ετερότητας και ανέπτυσσαν δεξιότητες και ικανότητες, οι οποίες συνδέονται με τον θρησκευτικό γραμματισμό και την κοινωνικοποίησή τους. Οι δραστηριότητες και το παράγωγο υλικό συνδέονται με τις βασικές αρχές της βιωματικής, ενεργής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης καθώς και της διαφοροποιημένης διδασκαλίας σε διερευνητικό πεδίο.
 
Ειδικότερα οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄ Λυκείου συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Educ8, για το οποίο είναι υπεύθυνη για τον Ορθόδοξο χώρο η «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου». Η συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Λυκείου «Μ. Ανδρόνικος» είχε την έγκριση του ΙΕΠ .Το πρόγραμμα Educ8 έχει ως βασικό σκοπό την αντιμετώπιση του θρησκευτικού φανατισμού και της ριζοσπαστικοποίησης, της μισαλλοδοξίας και της πολιτικο-θρησκευτικής πόλωσης των εφήβων και των νέων.
 
Οι μαθητές/μαθήτριες δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποιήματα, προσευχές, αφίσες και ζωγραφικά έργα, τα οποία αναδεικνύουν τρόπους αντιμετώπισης της βίας με θρησκευτικό υπόβαθρο, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της αποδοχής των ετεροτήτων, επισημαίνουν την ανάγκη για επικράτηση της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των διάφορων κοινοτήτων στις σύγχρονες πλουραλιστικές κοινωνίες. Επιπρόσθετα ασχολήθηκαν δημιουργικά με θέματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος με βάση τα κείμενα της Ορθόδοξης παράδοσης και των αγίων της Εκκλησίας.
 
Στο Πρόγραμμα «Βυζαντινά μνημεία πόλεως Θεσσαλονίκης», οι μαθητές/μαθήτριες εξερεύνησαν τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τα παρουσίασαν και δημιούργησαν Google maps, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως τουριστικοί οδηγοί. Στο πρόγραμμα συνεργάζεται και η μαθηματικός, κα Αρχοντία Γραμματικοπούλου. Η Β΄ Λυκείου έλαβε μέρος στο εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Θρησκευτικά μνημεία του τόπου μου». Οι μαθητές/μαθήτριες εξερεύνησαν τα μνημεία των Τριών Μεγάλων Μονοθεϊστικών θρησκειών (Ιουδαϊσμός, Χριστιανσιμός, Ισλάμ) της Θεσσαλονίκης, τα παρουσίασαν και δημιούργησαν Google maps, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως τουριστικοί οδηγοί. Στο πρόγραμμα συνεργάζεται και η μαθηματικός κα Αρχοντία Γραμματικοπούλου.
 
Η Β΄ Λυκείου έλαβε μέρος στο project: «Οι θρησκείες για την ειρήνη του κόσμου». Το project αποτελεί συνέχεια του κύκλου μαθημάτων της διδακτέας ύλης για τις Μεγάλες και Ζωντανές θρησκείες του κόσμου. Στο project οι μαθητές/μαθήτριες δημιούργησαν έργα που αναδεικνύουν τις ανθρωπολογικές διαστάσεις των θρησκειών, τη διδασκαλία τους για την ειρήνη και υπογραμμίζουν ότι ο ιερός πόλεμος και η βία με θρησκευτικό υπόβαθρο αποτελούν εκτροπές της θρησκευτικής πίστης.
 
Στο πλαίσιο των μαθημάτων των Θρησκευτικών και της Φιλοσοφίας η Β΄ Λυκείου διερεύνησε θέματα, όπως η ευθανασία, η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, μέσα από τη μελέτη περίπτωσης, debate, τον έντεχνο συλλογισμό και το εκπαιδευτικό δράμα.
 
Όλες οι τάξεις δημιούργησαν εργασίες σε μορφή δοκιμίου ή κειμένου για το ιστολόγιο του σχολείου με τα ακόλουθα θέματα: «Θρησκεία και Επιστήμη» , «Θρησκεία και Τεχνολογία», «Ορθόδοξη ηθική και βιοηθική στη Γενετική», «Το φυσικό  περιβάλλον στη ζωή της Εκκλησίας» (Γ΄ Λυκείου), «Προσωπικότητες του Χριστιανικού χώρου και των θρησκειών», «Χριστιανισμός και Heavy metal μουσική», «Αγίες και Άγιοι ως οδοδείκτες για τη ζωή μας (Β΄ Λυκείου & Α΄ Λυκείου). Τέλος όλες οι τάξεις  συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης γνώσεων στον Ι.Ν Αγίου Θεράποντα Κ. Τούμπας Θεσσαλονίκης, με θέμα «Αναζητώντας την πορεία μας από τον Γολγοθά στην Ανάσταση …μέσα από την εκκλησιαστική τέχνη». Θεολογία, ιστορία, λατρεία, τέχνη, παιχνίδι και προσωπικά βιώματα δημιούργησαν ένα οδοιπορικό άμεσα συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα και τις εμπειρίες των μαθητών/μαθητριών σε αναστάσιμο πλαίσιο.
 
Πολλές δραστηριότητες έχουν αναρτηθεί στο εκπαιδευτικό – θεολογικό ιστολόγιο «Η τέχνη του θεολογείν» (διαθέσιμο στο https://ntsireve.blogspot.com/  ), ενώ σύντομα θα αναρτηθούν και οι υπόλοιπες εργασίες-δραστηριότητες.

Ο διδάσκων,

Νικόλαος Τσιρέβελος,

Θεολόγος