Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσ/νικης διαθέτει μία άρτια υπερσύγχρονη αίθουσα εργαστηρίων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών δυναμικότητος 12 θέσεων εργασίας μαθητών και 1 θέσεως καθηγητή, αγοράς 2008, σε μόνιμη κεντρική σύνδεση στο Internet και ένα video projector με τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά:

12 Η/Υ (Client)
Intel ? Pentium ? Dual CPU E2180 2,00 GHz
2,00 GB RAM
NVIDIA GeForce 8400GS
HDD 250GB IDE
 
Windows Vista BusinessServer (Εξυπηρετητής)
Intel? Core (TMC) Duo CPU E6550 2,33GHz AT/TT
2,00 GB RAM
NVIDIA GeForce 8400GS
HDD 250GB IDE
Windows 2000 Server Service Pack 4Video Projector
 
SONY XGA PROJECTOR VPL-EX5Ασύρματο Access Point
 
TP-LINK Wireless Access Point 300 Mbps TL-WA801ND

Η γρήγορη πρόσβαση στο Internet, το σύγχρονο λογισμικό των Υπολογιστών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας moodle http://srv-1lyk-peir-thess.thess.sch.gr, που είναι εγκατεστημένη στο server του εργαστηρίου καθώς και η ασύρματη παροχή Internet σε όλες τις εγκαταστάσεις του σχολείου συνθέτουν ένα περιβάλλον εκπαίδευσης σύμφωνο με τις παιδαγωγικές απαιτήσεις της εποχής.

Οι Η/Υ είναι τελευταίας γενιάς και σε μόνιμη κεντρική σύνδεση στο Διαδίκτυο (όπως και όλο το Σχολείο εξάλλου) προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστατευμένη, όσον αφορά το περιεχόμενο, πρόσβαση στις παγκόσμιες πηγές γνώσης.

Το εργαστήριο διαθέτει επιπλέον τον απαραίτητο εποπτικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό (διαδικτυακούς εκτυπωτές, σαρωτές, web κάμερα, video projector) και μεγάλο εύρος εξειδικευμένου λογισμικού για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Για την υλοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων και των συνθετικών εργασιών χρησιμοποιούνται διάφορα εργαλεία, όπως εκπαιδευτικά λογισμικά του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, υποστηρικτικό υλικό που διατίθεται από την Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΔΒΜΘ (http://www.e-yliko.gr/default.aspx), λογισμικά γενικής χρήσης καθώς και ελεύθερα λογισμικά.

Λόγω της αρτιότητάς του το εργαστήριο χρησιμοποιείται για προγράμματα επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών Πληροφορικής καθώς και των υπόλοιπων Ειδικοτήτων στις Βασικές Δεξιότητες Χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Πολλές φορές χρησιμοποιείται για παρουσιάσεις πρωτοποριακών εφαρμογών νέου εκπαιδευτικού λογισμικού, ενώ στην αίθουσα του γίνεται ένα μέρος της διδασκαλίας και των άλλων μαθημάτων του Λυκείου, όπως οι Ξένες Γλώσσες, οι Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και τα Φιλολογικά Μαθήματα.

Στον server (εξυπηρετητής) είναι φορτωμένη η πλατφόρμα moodle για την υποστήριξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου.

Λόγω της πολλαπλής χρήσης του υπάρχει διαρκής υποστήριξη, ανανέωση, αναβάθμιση, και ενημέρωση και του εξοπλισμού και του λογισμικού του.