ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Παρασκευή 10/10/2014: Πρώτη συνάντηση - διερεύνηση επιθυμητών ημερών και ωρών για τις συναντήσεις του ομίλου. Δήλωση προτίμησης από τα παιδιά. Υπερισχύει η Κυριακή ως επιθυμητή μέρα για τις συναντήσεις του Ομίλου.

Κυριακή 19/10/2014: Θεατρικά παιχνίδια γνωριμίας και δημιουργίας ομάδας. Διερεύνηση προτιμήσεων σχετικά με το έργο πάνω στο οποίο θα δουλέψει ο όμιλος.

Η πρόταση της κας Γρηγοριάδου για αρχαία τραγωδία, και συγκεκριμένα για τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, δεν φαίνεται να βρίσκει απήχηση στους μαθητές. Είναι φανερή η διάθεσή τους να ασχοληθούν με ένα έργο διασκεδαστικό, που θα τους επιτρέπει να «ξεφεύγουν» ευχάριστα από τις βαριές μαθητικές τους υποχρεώσεις.

Κυριακή 26/10/2014: Θεατρικά παιχνίδια γνωριμίας και δημιουργίας ομάδας. Επιλεκτική κι αποσπασματική ανάγνωση κάποιων έργων.

Κυριακή 2/11/ 2014: Θεατρικά παιχνίδια γνωριμίας και δημιουργίας ομάδας. Η ομάδα καταλήγει, μετά από ανάγνωση πολλών θεατρικών έργων και ψηφοφορία, στο τελικό έργο, την «Πινακοθήκη Ηλιθίων» του Ν. Τσιφόρου.

Κυριακή 9/11/2014: Η πρόβα ακυρώνεται λόγω απουσίας της κας Γρηγοριάδου στην Κωνσταντινούπολη, στην προπαρασκευαστική συνάντηση για το πρόγραμμα Erasmus+, που ανέλαβε το σχολείο μας.

Κυριακή 16/11/2014: Πρώτη ανάγνωση του έργου "Πινακοθήκη Ηλιθίων" του Τσιφόρου. Διαβάζουμε, ακούμε φωνές, προβληματιζόμαστε για τη διανομή. Τώρα, που έχει λίγο?πολύ σταθεροποιηθεί η σύνθεση της παρέας, μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε κλειστή ομάδα στο facebook, προκειμένου να επικοινωνούμε γρήγορα κι αποτελεσματικά.

Κυριακή 23/11/2014: Ολοκληρώνουμε την πρώτη ανάγνωση του έργου. Οριστικοποιούμε τη διανομή. Οι αντιθέσεις καταλήγουν αισίως σε συνθέσεις και η ιδέα της προσφοράς στο σύνολο μέσα από όποια θέση, μέσα από έναν «μικρό» ή «μεγάλο» ρόλο γρήγορα κερδίζει έδαφος.  

Κυριακή 30/11/2014: Όμορφα ήταν σήμερα στην πρ?βα! Αν και ξεκινήσαμε λίγο μουδιασμένα, λόγω των πολλών απουσι?ν (αργότερα ήρθαν αρκετά ... καθυστερημένα!), τελικά έγιναν ομαδούλες, στις οποίες διαβάστηκε εκφραστικά το κείμενο. Ό,τι ακούστηκε ήταν πραγματικά υπέροχο! Και είμαστε ακόμη στο -10!  Ουσιαστικά, τώρα ξεκινάμε!

Κυριακή 7/12/2014: Συνεχίσαμε και σήμερα, μετά από τα παιχνίδια για ζέσταμα, τη δουλειά σε ομάδες. Το έργο είναι μεγάλο και όλοι οι μαθητές πολύ βιαστικοί, μιας που γράφουν δύο και τρία διαγωνίσματα μέσα στην εβδομάδα. Έτσι, δεν έχουμε άλλη λύση από το να δουλεύουμε παράλληλα σε διαφορετικές γωνιές της αίθουσας εκδηλώσεων! Η αίσθηση που δίνει ο χώρος σε κάποιον που πρωτομπαίνει είναι αυτή μιας πολύβουης  κυψέλης! Στο τέλος, φυσικά, αφιερώσαμε 45 λεπτά, για να ακούσουμε όλοι όλους κάνοντας έτσι και μια άσκηση ενεργητικής ακρόασης και απόλυτης ησυχίας από το "κοινό". Η διαφορά με την προηγούμενη φάση της πρόβας ήταν έντονη!

Κυριακή 14/12/2014: Ωραία και δημιουργική αυτή η πρόβα! Αφήσαμε για λίγο τα κείμενα από τα χέρια και είδαμε πόσο πιο κωμικό είναι να εκφ?ρονται οι κωμικές ατάκες πολύ, μα πολύ σοβαρά! Αρχίσαμε, ακόμη,  να σκεφτόμαστε και να δοκιμάζουμε μουσική και χορευτικές κινήσεις σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης. 

Κυριακή 21/12/2014: Σήμερα η πρόβα έγινε το πρωί, σε αίθουσα διδασκαλίας αντί για το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων, καθώς για νωρίς το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρώ» και το φιλανθρωπικό μπαζάρ, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Σάββατο 27/12/2014, Κυριακή 28/12/2014 και Κυριακή 4/1/2015: Τρεις συναντήσεις πραγματοποίησε ο Όμιλος Θεάτρου μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, με τμήμα της ομάδας κάθε φορά, ανάλογα με τον οικογενειακό προγραμματισμό κάθε παιδιού. Στάθηκαν σημαντικές ωστόσο, γιατί αρχίσαμε να στήνουμε το έργο πάνω στη σκηνή και να συνειδητοποιούμε πόσες ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν ακόμη?

Κυριακή 11/1/2015: Η πρώτη πρόβα μέσα στην καινούρια χρονιά, με την ομάδα σε απαρτία σχεδόν. Η προσπάθεια αρχίζει να αποδίδει καρπούς σε εκφραστικότητα, σιγουριά πάνω στη σκηνή και ?το κυριότερο- άνεση κι επικοινωνία μεταξύ μας. Η γοητεία του να δώσεις σώμα και φωνή σε χάρτινους ήρωες αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και να μας παρασύρει.

Κυριακή 18/1/2015: Άλλη μια ευχάριστη και παραγωγική πρόβα και σήμερα, με μικρή διακοπή για την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας. Στο μικρό «πάρτι» που κάναμε, φάγαμε, ήπιαμε και ευχηθήκαμε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία για τον καθένα μας και να πάνε όλα καλά στην ομάδα μας!

Σάββατο 24/1/2015 και Κυριακή 25/1/2015: Διπλή πρόβα από αυτή την εβδομάδα για τον Όμιλο Θεάτρου, αφού η 4/4/2015, η ημέρα της πρεμιέρας, φαίνεται ήδη πολύ κοντινή! Έτσι, προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα τον όγκο της δουλειάς, αποφασίσαμε η 3η Πράξη να κάνει πρόβες το Σάββατο και όλοι οι υπόλοιποι την Κυριακή. Και μια ευχάριστη εξέλιξη που έδωσε σε όλους κουράγιο και καινούρια ορμή: η παρουσία της κας Αντικουλάνη, που θα είναι πλέον μόνιμη συνεργάτης, στην πρόβα!

Πέμπτη 29/1/2015: Πραγματοποιείται στο Εργαστήρι του Εθελοντισμού, που δημιουργήθηκε στα παρασκήνια-βεστιάριο του θεάτρου,  η πρώτη συνάντηση όσων ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στα σκηνικά. Μετά από καταιγισμό ιδεών και συζητηση, αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε με τα ζωγραφιστά στοιχεια του σκηνικού, τα οποία αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν δυο ομάδες.

Σάββατο 31/1/2015 και Κυριακή 1/2/2015: Επιτέλους κάποια μέλη της ομάδας αρχίζουν να αφήνουν τα «χαρτιά» από τα χέρια τους. Τώρα μπορεί κανείς να μιλήσει για σκηνο-θεσία, στήσιμο του έργου στη σκηνή και δουλειά πάνω στους χαρακτήρες. Εξάλλου, έχοντας καταλήξει λίγο-πολύ στη μουσική, μπορούμε να δουλέψουμε τη χορογραφική κίνηση.

Παρασκευή 6/2/2015 και Κυριακή 8/2/2015: Όσο προχωράει η επεξεργασία της παράστασης και κάποιες εικόνες αποκτούν υπόσταση, τόσο μεγαλύτερες απαιτήσεις προβάλλουμε κι εμείς από τον εαυτό μας, έτσι που η διαδικασία να μοιάζει χωρίς τέλος. Κι όμως υπάρχει ένα τέρμα κι αυτό είναι η 4η Απριλίου, ημέρα της πρεμιέρας, όπως έχει ήδη οριστεί. Τόπος: κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος". Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να προχωρήσει πιο εντατικά η επεξεργασία των σκηνικών κι η συλλογή των σκηνικών αντικειμένων αλλά και το στήσιμο του έργου στη σκηνή. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων, οι αδυναμίες είναι ακόμη πολλές και εντοπίζονται κυρίως στην εκφραστικότητα, τον ρυθμό και την ομαλή ροή και μετάβαση από τη μια σκηνή στην άλλη..

Σάββατο, 14/2/2015 και Κυριακή, 15/2/2015: Η αίθουσα εκδηλώσεων/θέατρο του σχολείου είναι κατειλημμένη από ομάδα του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου. Έτσι, η δική μας ομάδα αναγκάζεται να αναζητήσει άλλους χώρους του σχολείου για την πρόβα, πράγμα που τελικά ανανεώνει τη διάθεση και μας προετοιμάζει για τη "μεγάλη αλλαγή" από την αίθουσα του σχολείου στο θέατρο "Αλέξανδρος"!

Σάββατο, 21/2/2015: Μικρή πρόβα μόνο με τους πρωταγωνιστές της 2ης Πράξης, καθώς αυτοί σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος από άποψη «ποσότητας». Οι υπόλοιποι μένουν ελεύθεροι να απολαύσουν το τριήμερο της Αποκριάς.

Κυριακή, 1/3/2015: Αφήνουμε πλέον τελείως τα χαρτιά, ενώ ξεκινούμε να δουλεύουμε και τα περάσματα από τη μια σκηνή στην άλλη, πράγμα δύσκολο, αφού απαιτεί την παρουσία όλων μας, και αναγκαίο, καθώς κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ρυθμό της παράστασης.

Σάββατο, 7/3/2015 και Κυριακή, 8 /3/2015: Η πρώτη πρόβα κατά την οποία (προσπαθήσαμε να) είμαστε όλοι μαζί? Επείγει να δουλέψουμε τη μετάβαση από τη μια σκηνή στην άλλη και από τη μια πράξη στην άλλη. Η μεγάλη έκταση του έργου και το μεγάλο πλήθος της ομάδας μας ανάγκαζε να κάνουμε τις πρόβες τμηματικά, καθώς θα ήταν αδύνατο μαθητές Λυκείου να παρευρίσκονται στον χώρο των προβών και τις τέσσερις ώρες που διαρκούν αυτές. Τώρα όμως έφτασε η στιγμή να δούμε το αποτέλεσμα πιο ολοκληρωμένα?

Κυριακή 15/3/2015: Η πρώτη μεγάλη ολοκληρωμένη πρόβα (διάρκειας 5 ωρών-6 ωρών για κάποιους) με αρκετά σκηνικά αντικείμενα και προσπάθεια να συμπληρωθούν σιγά-σιγά τα σκηνικά. Σε ένα μεγάλο διάλειμμα έγινε κι ο απαραίτητος αναστοχασμός σχετικά με την ως τώρα πορεία μας και διαπιστώθηκαν ελλείψεις και δυσκολίες. Έτσι, αποφασίσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες και την υπευθυνότητά μας, μιας που η στιγμή της έκθεσης στο κοινό πλησιάζει.

Κυριακή 22/3/2015: Άλλη μία ολοκληρωμένη πρόβα μεγάλης διάρκειας (6.00μ.μ.-11.00 μ.μ.), μολονότι για τους μαθητές γίνεται προσπάθεια να παρευρίσκονται το λιγότερο δυνατό, ώστε να μην παραμελούν τις υποχρεώσεις τους για το σχολείο. Άλλωστε έχουμε και τα "τριτάκια", για τα οποία η ώρα των Πανελλαδικών πλησιάζει! Εξάλλου, δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι παιδαγωγικοί στόχοι είναι πάνω από τους "καλλιτεχνικούς".

Κυριακή 27/3/2015: Πρόβα για την αλλαγή των σκηνικών με λίγα, διαθέσιμα μέλη της ομάδας, καθώς η Α΄ και η Β΄τάξη του 1ου Π.Π.ΓΕΛ "Μανόλης Ανδρόνικος" απουσιάζουν σε τετραήερη εκδρομή. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα κορίτσια της ομάδας των σκηνικών (Ειρήνη Γεώργα, Θάλεια Γιακουμή , Ειρήνη Γιαννούδη, Ελένη Κουκουρίκου) κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να έχουν έτοιμα τα σκηνικά, πριν φύγουν για την εκδρομή.

Τρίτη 31/3/2015: Γενική πρόβα, από την οποία δυστυχώς δεν λείπουν οι αναγκαίες...απουσίες! Είναι αξιοημείωτο ότι σε καμιά πρόβα, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν ήμασταν όλοι. Τώρα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για μια συνολική εποπτεία της δουλειάς μας στη γενική δοκιμή, που θα γίνει το Σάββατο, 4/4/2015, στο θέατρο "Αλέξανδρος". Τελευταίες "πινελιές" και στα σκηνικά, με την ευγενική συνδρομή του Κ.Θ.Β.Ε. και τον ...εσωτερικό δανεισμό από τα μέλη της ομάδας και τελευταίος έλεγχος και συμπλήρωση των κοστουμιών.

Σάββατο, 4/4/2015: Γενική δοκιμή, 10.00 π.μ.- 3.00 μ.μ., στο θέατρο "Αλέξανδρος". Η πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση, την οποία απολαμβάνουμε όσοι δεν είμαστε πάνω στη σκηνή, μας γεμίζει αισιοδοξία. Αν αποφύγουμε κάποια τελευταία λαθάκια και δώσουμε όλη την ενέργεια και το κέφι μας στη βραδινή παράσταση, οι θεατές μας θα φύγουν ευχαριστημένοι από αυτήν. Καλή μας επιτυχία!