Αρχαιολογίας, Τέχνης και Επιστήμης

Ο όμιλος Αρχαιολογίας, Τέχνης και Επιστήμης από την κα Βασιλική Γκράτσιου

Η παράσταση του ομίλου Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
«ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ»

Σημείωση: Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε το Βίντεο της παράστασης

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 στις 7μ.μ. πραγματοποιήθηκε η κοινή εκδήλωση των Ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής  του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» με συμμετοχή μαθητών και του 2ου ΠΠΓΕΛ, 10ου και 18ου ΓΕΛ. Παρουσιάστηκαν οι εργασίες και τα έργα των μαθητών και των δύο ομίλων καθώς  και το πολιτιστικό πρόγραμμα «Στα ίχνη των χρωμάτων». Το κεντρικό θέμα μας ήταν το χρώμα στην αρχαία τέχνη και το χρώμα ως έμπνευση στη δημιουργική γραφή.

«ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ»

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 στις 7μ.μ. παρουσιάζεται η κοινή εκδήλωση των Ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής  του Σχολείου μας με συμμετοχή μαθητών και του 2ου ΠΠΓΕΛ, 10ου και 18ου ΓΕΛ. Θα παρουσιαστούν οι εργασίες και τα έργα των μαθητών μας  και το πολιτιστικό πρόγραμμα «Στα ίχνη των χρωμάτων». Το κεντρικό θέμα μας είναι η χρήση του χρώματος στην αρχαία τέχνη και το χρώμα ως έμπνευση στη δημιουργική γραφή. Θα παρουσιαστούν έργα από την Κυκλαδική μέχρι την Παλαιοχριστιανική περίοδο, από την Βεργίνα και την Αμφίπολη μέχρι την Πομπηία και την παλαιοχριστιανική Θεσσαλονίκη. Τα έργα αυτά συνομιλούν με τη σύγχρονη τέχνη και δίνουν αφορμή για τη δημιουργία λογοτεχνικών έργων από τους μαθητές μας.

Σας περιμένουμε.

Οι υπεύθυνες των Ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής:

Βασιλκή Γκράτζιου , Αλίκη Συμεωνάκη
 

Πρόσκληση

Κοπή Βασιλόπιτας Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 τα μέλη των ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής έκοψαν μαζί τις βασιλόπιτές τους. Μετά τον απολογισμό του 2014 ακολούθησε ο προγραμματισμός των κοινών δραστηριοτήτων και της τελικής παρουσίασης του κοινού θέματος των δύο ομίλων. Στη συνέχεια οιμαθητές του ομίλου Αρχαιολογίας, με αφορμή τις νεότερες εξελίξεις, ενημερώθηκαν και συζήτησαν γενικότερα για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και ειδικότερα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ακόμη έγινε συζήτηση για τις ιστορικές πηγές που σχετίζονται με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια με αφορμή σχετικό ντοκυμαντέρ. Τέλος οι μαθητές προετοίμασαν υλικό για τη διαδικασία του οστρακισμού, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε τις Φωτογραφίες

 

Δημιουργία αντιγράφων και επιγραφών από πηλό - Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 οιμαθητές του ομίλου Αρχαιολογίας στο πλαίσιο της ενασχόλησής τους με το θέμα της Γραφής στην αρχαιότητα δημιούργησαν αντίγραφα επιγραφών από πηλό. Οι επιγραφές καλύπτουν μια περίοδο περίπου 2.000 ετών ( από την Αιγυπτιακή Ιερογλυφική και τη Μινωική Γραμμική Α μέχρι και τη γραφή  της Αυτοκρατορικής περιόδου). Επίσης ξεκίνησε η προετοιμασία για τις ξεναγήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές στα Μουσεία της Βεργίνας και Βυζαντινού πολιτισμού.

Δείτε τις Φωτογραφίες

 Ντοκυμαντέρ σχετικό με το Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων - Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 οιμαθητές του ομίλου Αρχαιολογίας με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και την έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων παρακολούθησαν ντοκυμαντέρ σχετικό με το Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Στη συνέχεια μαζί με τους συμμαθητές τους του Ομίλου Δημιουργικής γραφής συμμετείχαν σε άσκηση δημιουργικής γραφής.

Αρχαία Ζωγραφική ως πηγή έμπνευσης, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 οιμαθητές των ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής κάτω από το φως της πρόσφατης αποκάλυψης των τοιχογραφιών του τάφου στην Αμφίπολη, προσέγγισαν την αρχαία ζωγραφική ως αρχαιολογικό εύρημα αλλά και ως πηγή έμπνευσης για μια νέα άσκηση δημιουργικής γραφής. Στη συνέχεια δημιούργησαν εκμαγεία νομισμάτων και ειδωλίων με τη βοήθεια μητρών και ζωγράφισαν αντίγραφα κλασικών και ελληνιστικών επιτυμβίων στηλών και ειδωλίων.

Δείτε τις φωτογραφίες

Χρώμα και Τέχνη, Παρασκευή 11-2014

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 οι μαθητές των ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Φωτογραφίες

Άσκηση δημιουργικής γραφής, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 οιμαθητές των ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής μετά τον απολογισμό και την ανατροφοδότηση από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού (14.11.14 και 20.11.14), πήραν μέρος σε άσκηση δημιουργικής γραφής σχετική με τις επισκέψεις αυτές, την οποία παρουσίασε η κ. Α.Συμεωνάκη. Στη συνέχεια οι μαθητές του ομίλου Αρχαιολογίας μετά από συζήτηση για το θέμα του χρώματος στην αρχαία τέχνη, παρακολούθησαν ταινία με τίτλο «Στα ίχνη των αρχαίων χρωμάτων».

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 οιμαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού  και της Α΄ τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για το σχολείο μας από τον Όμιλο Αρχαιολογίας, στην περιοδική έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδας». Δείτε τις φωτογραφίες

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 οιμαθητές των ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου και στην περιοδική έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδας». Επικεντρώθηκαν στο θέμα του χρώματος στην αρχαία τέχνη και της νομισματικής ? ιδιαίτερα της μεγάλης Ελλάδας  αναζητώντας  έμπνευση για έργα εικαστικά και λογοτεχνικά. Δείτε τις φωτογραφίες

Κατασκευή εκμαγείων ελληνιστικών ειδωλίων και νομισμάτων, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 προστέθηκαν στην ομάδα μας δυο ακόμη μέλη.Ξεκινήσαμε τη συνάντηση με ενημέρωση και συζήτηση για τις νεότερες εξελίξεις στην ανασκαφή της Αμφίπολης, καθώς και για τις ερμηνείες και επικρίσεις που διατυπώνονται. Στη συνέχεια οι μαθητές κατασκεύασαν εκμαγεία ελληνιστικών ειδωλίων και νομισμάτων από γύψο με τις μήτρες που είχαν δημιουργήσει στην προηγούμενη συνάντηση. Τέλος πήραν μέρος σε άσκηση δημιουργικής γραφής (για ποιητικό κείμενο), που παρουσίασε κ. Α.Συμεωνάκη στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο ομίλων και της προετοιμασίας της επόμενης συνάντησής μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Δείτε τις φωτογραφίες

Συνάντηση- Ενημέρωση Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014  ξεκινήσαμε με την καθιερωμένη ενημέρωση για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, αυτή τη φορά όμως και στις δύο ομάδες των ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής. Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής κ. Α.Συμεωνάκη για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο ομίλων. Η θεματολογία θα σχετίζεται με την Τέχνη και τη Δημιουργική Γραφή. Στη συνέχεια οι μαθητές κατασκεύασαν μήτρες ελληνιστικών ειδωλίων από πηλό και πλαστελίνη γλυπτικής. Δείτε τις φωτογραφίες

Ενημέρωση για τις ανασκεφές στη Αμφίπολη. Παρασκευή 10-11-2014

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά οι μαθητές του Ομίλου. Μετά την πρώτη γνωριμία τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη με τη βοήθεια Ημερολογίου Ανασκαφής με μορφή powerpoint, το οποίο δημιουργήθηκε και συμπληρώνεται καθημερινά από την υπεύθυνη του Ομίλου.  Ακολούθησε συζήτηση για τους θεματικούς κύκλους με τους οποίους θα ασχοληθούμε φέτος. Στη συνέχεια οι μαθητές προετοιμάστηκαν για τον εκπαιδευτικό περίπατο ? ξενάγηση στη Ρωμαϊκή Αγορά και στην Έκθεση με τίτλο «Νέος και με υγείαν αρίστην» στις 15. 10.14, στον οποίο οι μαθητές θα παίξουν το ρόλο ξεναγών ? εμψυχωτών.

Ενημέρωση ομάδας Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014  μετά την καθιερωμένη ενημέρωση για την ανασκαφή στην Αμφίπολη και τη σχετική συζήτηση, έγινε παρουσίαση του φωτογραφικού υλικού από την πρώτη συμμετοχή της ομάδας μας στην εκπαιδευτική επίσκεψη και αξιολόγηση της όλης διαδικασίας. Οι μαθητές δήλωσαν ότι ενθουσιάστηκαν από την εμπειρία τους αυτή και έχουν την πρόθεση να  επαναλάβουν το εγχείρημα σε άλλο αρχαιολογικό χώρο. Τέλος συζητήσαμε για το βασικό θέμα που θα μας απασχολήσει φέτος. Από τους θεματικούς κύκλους που προτάθηκαν, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το Χρώμα στην Τέχνη.

Eκπαιδευτικός περίπατος στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε ο εκπαιδευτικός περίπατος των μαθητών του σχολείου μας στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς, καθώς και στην Έκθεση με τίτλο «Νέος και με υγείαν αρίστην», η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως  Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Οι μαθητές πήραν μέρος σε εκπαιδευτικό παιχνίδι, που προετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε από  μαθητές που παίρνουν μέρος στους  Ομίλους Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής. Η σωστή και υπεύθυνη προετοιμασία των μαθητών του ομίλου, η επικοινωνιακή τους ευχέρεια και ο εύστοχος  χειρισμός της απαιτητικής αυτής ξενάγησης είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή όλων των συμμαθητών τους. Δείτε τις φωτογραφίες

Πρόσθετες πληροφορίες