«Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης»

Ο όμιλος «Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης» από την κα Κική Αντικουλάνη και τον κο Στυλιανό Φριλίγκο.

Όμιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 14 & 15/12/2015

Δευτέρα και Τρίτη το μεσημέρι οι υπεύθυνοι του Ομίλου πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με μαθητές μας που θέλησαν να συζητήσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον τους. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων τέθηκε και το ζήτημα της συνεργασίας μας σε προσωπικό πλέον επίπεδο με την ψυχολόγο του "Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων" κ. Ελισάβετ Σιμουλίδου.

Οι συναντήσεις με τους μαθητές μας έχουν στόχο την ανάπτυξη ενός κλίματος εμπιστοσύνης και την καλλιέργεια της δυνατότητας τους να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και τις απόψεις τους για θέματα που τους απασχολούν.

Οι υπεύθυνοι

Σ. φριλίγκος

Κ. Αντικουλάνη

Όμιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 22/12/2015

Σήμερα στο πλαίσιο του Ομίλου υλοποιήσαμε μία 2ωρη βιωματική δράση με εκπαιδευτικό υλικό από το compass. 

Το θέμα της δράσης αφορούσε την σεξουαλικότητα. Με αφορμή τις διαφωνίες που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό για το "Σύμφωνο Συμβίωσης" θίξαμε το θέμα της έκφρασης της σεξουαλικότητας στην εφηβεία.

Με την τεχνική της "γυάλας" που πρότεινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές μας άκουσαν ο ένας τη γνώμη του άλλου και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο θέμα. Εμπλέχτηκαν όλοι σχεδόν οι μαθητές (27 μαθητές), μία ομάδα 15 ατόμων είχε πιο έντονη  παρουσία αλλάζοντας συχνά θέσεις στη "γυάλα" και στήνοντας συζήτηση για κάποια θέματα που τέθηκαν.

Η δράση ανέδειξε τη σύνθεση και τη δυναμική του τμήματος.

Οι υπεύθυνοι

Σ. Φριλίγκος

Κ. Αντικουλάνη 

Όμιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 09-10/12/2015

Την Τετάρτη 09/12 στο πλαίσιο του Ομίλου υλοποιήσαμε μία βιωματική δράση στο τμήμα του Β1. Σκοπός της δράσης η ανάδειξη της σχέσης των μαθητών μέσα στο τμήμα. Μέσα από την άσκηση οι μαθητές κατέληξαν πως οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Θεωρούν πως υπάρχουν κλίκες-ομάδες αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια. 

Σήμερα Πέμπτη 10/12 οι μαθητές του Β1 υπέβαλλαν στον Διευθυντή και υπεύθυνο του Ομίλου αίτημα για να συζητήσουν κάποια προβλήματα που τους απσχολούσαν ως τμήμα. Θέμα της συνάντησης η βελτίωση των σχέσεων τους με τους καθηγητές.

ΌΜιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 04/12/2015

Σήμερα Παρασκευή 04/12 υλοποιήθηκαν στο σχολείο 2 δίωρες συναντήσεις με τους υπεύθυνους ψυχολόγους του Κέντρου "ΣΕΙΡΙΟΣ". Η κ. Χατζηνταή υπεύθυνη του Κέντρου για το σχολικό μας πρόγραμμα αφού ενημερώθηκε από όλους τους συναδέλφους για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου μας, τις ιδιαιτερότητες που έχουμε ως σχολείο στη συνέχεια ζήτησε κάποιες πληροφορίες για τα τμήαματ στα οποία θα υλοποιούνταν το πρόγραμμα.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις έγιναν με το Α1 και Β1. Κατά την διάρκεια των 2ωρων συναντήσεων οι ψυχολόγοι όπως μας ενημέρωσαν με το πέρας του προγράμματος έγινε με βιωματικό τρόπο η γνωριμία τους με τους μαθητές και στη συνέχεια αυτοί   πρότειναν θέματα που τους απασχολούν  και θα ήθελαν να συζητήσουν.

Οι υπεύθυνοι

Σ. Φριλίγκος, Κ. Αντικουλάνη

ΌΜιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: Νοέμβριος

Στο πλαίσιο του Ομίλου Προσωπικής Ανάπτυξης κατά το μήνα Νοέμβριο έγιναν συναντήσεις ατομικές με μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο του σχολείου, σε φιλικό επίπεδο ή σε οικογενειακό προκειμένου να στηρίξουμε τους μαθητές μας και να τους βοηθήσουμε. Επίσης συναντήσεις με τους υπεύθυνους του Ομίλου έγιναν και με κάποια από τα τμήματα για να θέσουν  κάποιους προβληματισμούς τους για τις σχέσεις των μαθητών στην τάξη τους αλλά και με τους καθηγητές τους. Στόχος ήταν η καλύτερη λειτουργία των τμημάτων, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών και η καλλιέργεια των σχέσεων με τους καθηγητές. Συζήτηση έγινε με τα τμήματα Β1 και Β2.

Συγκεκριμένα ο Διευθυντής και υπεύθυνος του Ομίλου μετά από αίτημα των μαθητών του Β1 τμήματος υλοποίησε μία συνάντηση με την ολομέλεια του τμήματος προκειμένου να εκφράσουν κάποιες απόψεις τους για τις σχέσεις τους με τους καθηγητές του τμήματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσαν κάποια θέματα που τους απασχολούν μεταξύ των οποίων και η υλοποίηση της εκδρομής τους. Ο κ. Φριλίγκος μετέφερε τους προβληματισμούς και τις απόψεις των μαθητών στο σύλλογο γονέων.

Οι υπεύθυνοι του Ομίλου

Σ. Φριλίγκος, Κ. Αντικουλάνη

Όμιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 04/11/2015

Σήμερα Τετάρτη 04/11/2015 οι υπεύθυνες των φορέων κι εμείς συναντηθήκαμε στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Αν. Θεσσαλονίκης προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του Ομίλου.

Λόγω έλλειψης δηλώσεων από τα γειτονικά σχολεία αποφασίσαμε να κάνουμε συναντήσεις τάξεις με τους μαθητές του σχολείου μας. Στόχος η διαχείριση των συναισθημάτων, η διαχείριση αγχογόνων καταστάσεων, η πρόληψη εξαρτησιογόνων ουσιών.

Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα συναντήσεων. Τα τμήματα που θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα θα είναι το Α1 και το Β1.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τους υπεύθυνους του Κέντρου "ΣΕΙΡΙΟΣ" Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την υπεύθυνη κ. Άννα Χατζηνταή.

Οι υπεύθυνοι

Σ. Φριλίγκος, Κ. Αντικουλάνη

Όμιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 21/10/2015

Οι πρώτες δηλώσεις για τον Όμιλο έφτασαν. Μόλις 3 και αυτές από το σχολείο μας. Από τα διπλανά σχολεία παρόλη την ενημέρωση δεν είχαμε ανταπόκριση.

Σήμερα είχαμε συνάντηση για άλλη μια φορά με τις υπεύθυνες των φορέων με σκοπό να γίνει μία πρώτη ενημέρωση των μαθητών που προσήλθαν στον Όμιλο για τις θεματικές με τις οποίες αυτός θα ασχοληθεί.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με την κ. Σιμουλίδου και την κ. Σαρακήνου για την πορεία και τη δυνατότητα να στηρίξουν μία τόσο μικρή ομάδα μαθητών. Ο προγραμματισμός αναθεωρήθηκε και τέθηκαν άλλες προτάσεις για τον τρόπο και τη δυνατότητα λειτουργίας του Ομίλου.

Οι υπεύθυνοι: Σ. Φριλίγκος, Κ. Αντικουλάνη

Όμιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 14/10/2015

Σήμερα μετά από κάλεσμα που απευθύναμε προς όλα τα σχολεία της περιοχής μας, είχαμε συνάντηση με τις υπεύθυνες των φορέων και εκπαιδευτικούς διαφόρων σχολείων με σκοπό να τους ενημερώσουμε για τη λειτουργία και τους στόχους του Ομίλου.

Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε την αναταπόκριση που περιμέναμε. Στη συνάντηση προσήλθαν 4 εκπαιδευτικοί. Η μικρή ανταπόκριση από την σχολική κοινότητα ήταν μία πρώτη απογοήτευση για μας. Ενημερώσαμε τους συναδέλφους για τους στόχους του Ομίλου και τους καλέσαμε να διαδώσουν την λειτουργία στα σχολεία τους και στους συναδέλφους.

Στο μεταξύ έχουν αρχίσει οι δηλώσεις για Ομίλους.

Η δουλειά μας μέχρι στιγμής είναι καθαρά οργανωτική.

Οι υπεύθυνοι: Σ. Φριλίγκος, Κ. Αντικουλάνη

Όμιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 7/10/2015

Σήμερα Τετάρτη και ώρα 14.30 είχαμε συνάντηση με τις υπεύθυνες του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων κ, Ελισάβετ Σιμουλίδου και του ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου κ. Μαρία Σαρακηνού.

Η συνάντηση στόχο είχε την οργάνωση του Ομίλου, την λειτουργία του και την ενημέρωση της Διεύθυνσης σχετικά με την συνεργασία των φορέων και του σχολείου μας. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η κ. Αλεξάνδρα Πέγιου με την οποία το σχολείο μας συνεργάστηκε και την προηγούμενη σχολική χρονιά στο θέμα της "Διαχείρησης του άγχους".

Οι υπεύθυνοι: Σ. Φριλίγκος, Κ. Αντικουλάνη

Όμιλος Προσωπικής Ανάπτυξης: 17/09/2015

Φέτος αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε στο σχολείο μας έναν Όμιλο Προσωπικής Ανάπτυξης.

Ο Όμιλος θα έχει στόχο την ενίσχυση υγιών στάσεων ζωής, τη στήριξη σε προβλήματα της καθημερινότητας, και την ανάδειξη καλύτερων τρόπων επικοινωνίας των εφήβων, καθώς και την αντιμετώπιση και διαχείριση αγχογόνων κατάστασεων.

Για την οργάνωση και καλύτερη λειτουργία του Κέντρου καλούμε το ΚΕ.ΣΥ.Π. Λευκού Πύργου και την Υπεύθυνη Επαγγελματικού Προσανατολισμού κα. Σαρακίνου Μαρία καθώς και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την Υπεύθυνη κα. Σιμουλίδου Ελισάβετ να μας συνδράμουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας συνάντηση με τις υπεύθυνες των φορέων στο χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Α. Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμορφώσουμε τις θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούμε και το πρόγραμμα υλοποίησης.

Οι θεματικές ενότητες που προτάθηκαν ήταν:

α. Ταυτότητα, β. Διαχείρηση συναισθημάτων, γ. Επικοινωνία με γονείς, φίλους κά, δ. "Μαθαίνω να λέω όχι" Εθισμοί, ε. Διαχείρηση άγχους, στ. Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Οι υπεύθυνοι: Σ. Φριλίγκος, Κ. Αντικουλάνη

Πρόσθετες πληροφορίες