ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΜΙΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ: Γρηγοριάδου Αναστασία, Αντικουλάνη Κυριακή

Η θεατρική ομάδα του Ομίλου Θεάτρου 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» συγκεντρώνεται και κάνει πρόβες κάθε Κυριακή, 5.45-8.15 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. 

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ομάδα είναι η διάθεση για επικοινωνία και συνεργασία, το κέφι, η αγάπη για το θέατρο. Στόχος είναι η δημιουργία μιας συνεκτικής και δημιουργικής ομάδας, τα μέλη της οποίας θα λειτουργούν με ελευθερία αλλά και αυτοπειθαρχία, χαρούμενα αλλά και στοχοθετημένα.

Κυριακή, 4/10, στις 6.00 το απόγευμα:  Πρώτη συνάντηση μετά από ανάρτηση στην Σελίδα της ομάδας στο facebook και πριν ακόμη μοιραστούν οι δηλώσεις στα γειτονικά σχολεία. Τα δεκαπέντε  παιδιά που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, περυσινά μέλη του Ομίλου αλλά και νεότερα, μαζί με την κα Γρηγοριάδου και την κα Αντικουλάνη,  παίζουν παιχνίδια γνωριμίας και  ανάπτυξης εμπιστοσύνης.  Πρωταρχικός στόχος: η δημιουργία μιας καλής, συνεκτικής και δημιουργικής ομάδας.

Κυριακή, 11/10: Τα μέλη της ομάδας αυξάνονται. Παιχνίδια  γνωριμίας και  δημιουργίας ομάδας. Συζήτηση και κριτική της περυσινής παράστασης του Ομίλου με το έργο του Ν. Τσιφόρου «Πινακοθήκη Ηλιθίων»: δυνατά και αδύναμα σημεία στη λειτουργία της ομάδας και στην παράσταση.

Σάββατο, 17/10: Τα μέλη της ομάδας εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ έχουμε και κάποιες αποχωρήσεις.  Παιχνίδια  γνωριμίας και  δημιουργίας ομάδας. Ασκήσεις κινητικής, φωνητικής και αυτοσχεδιασμού.  Ξεκινά η αναζήτηση έργου για την φετινή παράσταση του Ομίλου. Προτάσεις και αντιπροτάσεις από καθηγήτριες και μαθητές/-τριες της ομάδας.

Κυριακή, 25/10: Ο αριθμός των μαθητών-μελών της ομάδας φαίνεται να σταθεροποιείται (προς το παρόν) στους 22.  Παιχνίδια  γνωριμίας και  δημιουργίας ομάδας. Ασκήσεις κινητικής, φωνητικής και αυτοσχεδιασμού. Ανάγνωση έργων, που μπορούν να υπηρετηθούν από μιαν ομάδα με τη συγκεκριμένη δυναμικότητα και σύνθεση (11 αγόρια ? 11 κορίτσια). Συζήτηση πάνω στα προτεινόμενα έργα.

Κυριακή, 1/11: Η ομάδα επιλέγει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλη.  Ασκήσεις, αυτοσχεδιασμοί  και παγωμένες εικόνες με θέματα από το «Παραμύθι?».  Το θέμα της παρακμής, της παραίτησης, της απελπισίας αλλά και  της ενεργοποίησης, της αναγέννησης, της αγωνιστικότητας.

Κυριακή, 8/11: Η ομάδα, σε δοκιμαστικές αναγνώσεις του «Παραμυθιού χωρίς όνομα», που επιλέχτηκε για την φετινή παράσταση του Ομίλου,  δοκιμάζει φωνές, προκειμένου να οδηγηθεί στην διανομή των ρόλων.  Ασκήσεις ορθοφωνίας και φωνητικής.  Η ομάδα επιχειρεί να τραγουδήσει το πρώτο της τραγούδι: «Κι ήταν που λέτε μια φορά?»

Κυριακή, 15/11: Διανομή από τις υπεύθυνες καθηγήτριες με αιτιολόγηση των επιλογών και πρώτη ανάγνωση του έργου.Φωτογραφίες από την πρόβα δείτε εδώ.

Κυριακή, 22/11: Μικρές αλλαγές στην διανομή, ανάλογα με τις ανάγκες της παράστασης και τις επιθυμίες των μπαιδιών,  και ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης του έργου.

Κυριακή, 29/11: Ασκήσεις χαλάρωσης και ορθοφωνίας. Τμηματική ανάγνωση του έργου και δραματουργική ανάλυση κάθε σκηνής.

Κυριακή, 6/12: Για πρώτη φορά ανεβαίνουμε στην σκηνή. Δοκιμάζουμε τη σύνδεση φωνής-κίνησης-μιμικής.

Φωτογραφίες της πρόβας δείτε εδώ.

Σάββατο, 12/12: Με αρκετές απουσίες η πρόβα, καθώς υπήρξε αλλαγή στη μέρα λόγω επιμορφωτικών υποχρεώσεων της κας Γρηγοριάδου στην Αθήνα την επομένη. Δοκιμάζουμε τα πρώτα τραγούδια?

Σάββατο, 19/12: Και πάλι αλλαγή στη μέρα της πρόβας, λόγω της Χριστουγεννιάτικης γιορτής του Πειραματικού την επομένη. Συνεχίζονται οι εκφραστικές αναγνώσεις, η δραματουργική ανάλυση  του έργου και η δοκιμή κάποιων τραγουδιών. Πρέπει να νιώσουμε τα νοήματά του σε βάθος και να αρχίσει να «λιώνει»το κείμενο μέσα μας, για να γίνουμε δημιουργικοί πάνω σε αυτό. Δεν χρειάζεται βιασύνη?

Κυριακή, 27/12: Η πρώτη γιορταστική πρόβα, τουτέστιν «πρόβα μέσα στις γιορτές». Λίγες δικαιολογημένες απουσίες αλλά πολύ κέφι και γιορτινή διάθεση, συνοδευμένη από αλμυρές και γλυκές λιχουδιές! Εδώ και καιρό οι μικροί «ηθοποιοί» έχουν γίνει και σκηνοθέτες: χωρίζονται σε ομάδες και δουλεύουν το κείμενο μόνοι τους, καθώς υπάρχει ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας.

Κυριακή, 10/1: Η πρώτη πρόβα μέσα στην καινούρια χρονιά. Προσπαθούμε να συνδέσουμε τον λόγο με την κίνηση και την εκφραστική χειρονομία ή την μιμική του προσώπου αλλά τα «χαρτιά» μας δυσκολεύουν. Έχει γίνει πια φανερό ότι πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη?

Για να δείτε φωτογραφίες από την πρόβα, πατήστε εδώ?

Κυριακή, 17/1: Δυο σημαντικά γεγονότα συνδέονται με αυτή την πρόβα. Η κοπή της πίτας και η καλή αρχή της συνεργασίας μας με την Αφροδίτη, παλιά μαθήτρια και εξέχον μέλος θεατρικής ομάδας της κας Γρηγοριάδου, η οποία δέχτηκε να μας βοηθά στις παράλληλες πρόβες! Μέσα σε ευχές και καλωσορίσματα, λοιπόν, έγινε και η κοπή της πίτας του Ομίλου Θεάτρου του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ «Μανόλης Ανδρόνικος». Το τυχερό φλουρί, συνοδευόμενο από ένα βιβλίο, έπεσε στην Κουθουρίδου Αλίκη. Καλή χρονιά, Αλίκη! Καλή χρονιά και καλή πρόοδο σε όλους!

Για να δείτε φωτογραφίες από την πρόβα, πατήστε εδώ?

Κυριακή, 24/1: Τη σημερινή πρόβα σφράγισε η αποχώρηση από την ομάδα των «ηθοποιών» του Γιώργου, ο οποίος ευτυχώς, πολυτάλαντος ων, θα συνεχίσει να προσφέρει στην ομάδα μας από άλλες θέσεις. Τα λόγια του Πρωτομάστορα αναλαμβάνει ο Στέφανος, κι έτσι τα δύο θεατρικά πρόσωπα ?Πρωτομάστορας και Μιχάλης- έσονται εις σάρκα μίαν! Στο μεταξύ κορυφώνεται η αναζήτηση θεατρικού χώρου, κατάλληλου να φιλοξενήσει το πολυπρόσωπο αυτό έργο.

Κυριακή, 31/1: Οι αποχωρήσεις από την ομάδα των «ηθοποιών» συνεχίζονται! Η Γεωργία, λόγω βαριών μουσικών υποχρεώσεων, και η Ελευθερία, η οποία ωστόσο θα συνεχίσει να ανήκει στην ομάδα με άλλες αρμοδιότητες? Καινούρια διανομή, καινούριες αγωνίες! Το μαθητικό θέατρο δεν σε αφήνει ποτέ να χαλαρώσεις και να βαρεθείς! Τον ρόλο της Φτωχομάνας για την 1η Πράξη αναλαμβάνει η Ματθίλδη.

Κυριακή, 7/2: Σήμερα τα τραγούδια της παράστασης, τα οποία έως τώρα πρόβαρε η ομάδα μόνο με φωνές, τα δοκιμάσαμε με συνοδεία μουσικών οργάνων! Θέλουν πολλήήή δουλειά ακόμη!  Ιδιαίτερες δυσκολίες δημιουργούν και οι είσοδοι και έξοδοι των προσώπων από τη σκηνή, που είναι συχνά συγκεχυμένες και ασαφείς στο κείμενο. Κάποια πρόχειρα σκίτσα, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση!

Για να δείτε κάποια σκίτσα, πατήστε εδώ?

Κυριακή, 14/2: Φαίνεται ότι ο Άγιος Βαλεντίνος δεν αγαπά το θέατρο! Αρκετές απουσίες σήμερα, επισήμως λόγω αθλητικών υποχρεώσεων και διαγωνισμάτων! Η προσπάθεια συνεχίζεται!

Κυριακή, 21/2: Οριστικοποιούνται και ανακοινώνονται στην ομάδα ο τόπος και ο χώρος των παραστάσεων. Οι δύο, αναγκαστικά λόγω διπλής διανομής στον ρόλο της Μαρίας, παραστάσεις μας θα δοθούν στις 16 και 17 Απριλίου 2016, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Δελμούζος» του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιαν όμορφη, άνετη και καλά εξοπλισμένη αίθουσα! Πρέπει να προγραμματίσουμε προσεκτικά κάθε μας κίνηση από εδώ και πέρα, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκδρομές που πλησιάζουν!

Κυριακή, 28/2: Παράλληλα με την πρόβα ολόκληρης (σχεδόν) της Α΄Πράξης, ξεκινούν και οι συζητήσεις για σκηνικά αντικείμενα, υλικά φροντιστηρίου και κοστούμια. Όσο για τα σκηνικ?, οι ζωγραφιές που μας βρήκε στο Διαδίκτυο η Αναστασία, υλικό της «ηλεκτρονικής σκηνογραφίας» μας, είναι πραγματικά υπέροχες και ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουν την παραμυθική ατμόσφαιρα που θέλουμε?