Κλεάνθους 30, 54453 Θεσσαλονίκη
2310 908 700
mail@1lyk-peir-thess.thess.sch.gr

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Erasmus+

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία στο πλαίσιο της Διαπίστευσης Erasmus+

Στο πλαίσιο της διαπίστευσης Erasmus+ 10 μαθητές/τριες της Β΄ τάξης και 2 συνοδοί καθηγητές (Δημήτριος Σαλονικίδης και Γιάννης Μωυσίδης) επισκέφθηκαν το σχολείο IISS Galileo Galilei στην Ostiglia της Ιταλίας. Η διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν από 7/4/2024 έως 13/4/2024. Οι μαθητές/τριες φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες του σχολείου υποδοχής και πήραν μέρος σε πολλές δράσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος μαζί με ομάδες μαθητών από τη φιλοξενούσα χώρα και άλλες 3 χώρες (Ισπανία, Σερβία κι Πολωνία).

Οι μαθητές/τριες μας χωρίστηκαν σε 2 ομάδες στο πλαίσιο της μεταξύ τους γνωριμίας και παρουσίασαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν το πρόγραμμα των μαθημάτων του σχολείου υποδοχής και παράλληλα συμπλήρωναν μια κλείδα παρατήρησης που τους είχε δοθεί, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν στους συμμαθητές τους τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας και τον τρόπο λειτουργίας της σχολικής μονάδας, αλλά και να προβούν σε προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και στο δικό μας σχολείο. Παράλληλα παρακολούθησαν εργαστήρια για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, δημιουργικής γραφής και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Αντιστοίχως οι συνοδοί καθηγητές συμμετείχαν σε μαθήματα σχετικά με την ειδικότητα τους, είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις με τον σύλλογο διδασκόντων σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού τους συστήματος, την δομή των βιβλίων τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο διδακτικό τους έργο.

Στην διάρκεια της διαμονής μας πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Βερόνα, τη Μάντοβα και τη Μπολόνια, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τρεις ιστορικές πόλεις της Ιταλίας, σημαντικές τόσο για τα μεσαιωνικά (ναοί, κάστρα), όσο και για τα αναγεννησιακά τους μνημεία, ενώ παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού τους, όπως η τοπική γαστρονομία.

Η φιλοξενία του σχολείου υποδοχής, των μαθητών και των οικογενειών τους ήταν θερμή και γενναιόδωρη, οι μαθητές/τριες μας επέστρεψαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία της ανταλλαγής. Αναμένουμε τους Ιταλούς σε μια εβδομάδα στην πόλη μας, όπου θα παρακολουθήσουν παρόμοιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα ξεναγηθούν στην πόλη μας.

Τέλος, θα θέλαμε ως συνοδοί καθηγητές να ευχαριστήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του προγράμματος για τη συμμετοχή τους. Εκπροσώπησαν το σχολείο μας επάξια με την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά τους και εκπλήρωσαν όλους τους στόχους του προγράμματος.

Οι συνοδοί καθηγητές

Γιάννης Μωυσίδης

Δημήτριος Σαλονικίδης