Κλεάνθους 30, 54453 Θεσσαλονίκη
2310 908 700
mail@1lyk-peir-thess.thess.sch.gr

Επίσκεψη Job Shadowing στο “Ordrup Gymnasium”, Κοπεγχάγη, Δανία. Πρόγραμμα Διαπίστευσης  Erasmus+.

Επίσκεψη Job Shadowing στο “Ordrup Gymnasium”, Κοπεγχάγη, Δανία. Πρόγραμμα Διαπίστευσης  Erasmus+.

Ο καθηγητής Αγγλικών Γιάννης Μωυσίδης πραγματοποίησε το διάστημα 5-9 Μαΐου επίσκεψη job shadowing στο σχολείο “Ordrup Gymnasium” στην Κοπεγχάγη της Δανίας στο πλαίσιο του προγράμματος διαπίστευσης του σχολείου μας, Erasmus+. Οι συμμετέχοντες σε δράσεις job shadowing φιλοξενούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων χωρών, για συγκεκριμένη (σύντομη) χρονική περίοδο, με στόχο τη γνωριμία μαζί τους και το κοινωνικό πλαίσιο που διαμορφώνουν. Επίσης, στόχο αποτελεί η επαφή με νέες εκπαιδευτικές πρακτικές και το τοπικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω παρατήρησης και διάδρασης με συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης και τη μαθητική κοινότητα . 

Ο κ. Μωυσίδης παρακολούθησε κυρίως μαθήματα που διδάσκουν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί Αγγλικής Φιλολογίας, όπως Αγγλική γλώσσα Φιλοσοφία, Λογοτεχνία και Αρχαίες Σπουδές (μάθημα που συνδυάζει στοιχεία αρχαίας ιστορίας, φιλοσοφίας και ανάλυσης λογοτεχνικών κειμένων) και στις 3 τάξεις του Λυκείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί στη Δανία έχουν άδεια διδασκαλίας σε τουλάχιστον 2 αντικείμενα. Ενημερώθηκε αναλυτικά για το εκπαιδευτικό σύστημα και συζήτησε με συναδέλφους, μαθητές, συμβούλους και τη διεύθυνση του σχολείου για τις διαφορές του από το αντίστοιχο Ελληνικό. Παρακολούθησε ενημέρωση για τη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού συστήματος της Δανίας που αφενός παρέχει πολλές διεξόδους στους μαθητές και τις μαθήτριες και αφετέρου επιβραβεύει με πολλούς τρόπους την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους (επιδόματα φοίτησης, στέγασης, απόκτησης του απολυτηρίου).

Βασική διαφορά των δύο συστημάτων αναφορικά με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί η εξέταση των υποψηφίων σε μαθήματα που δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων αλλά αποφασίζονται μέσω τυχαίας κλήρωσης για τα αποτελέσματα της οποίας ενημερώνονται λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Έτσι, αφενός δεν διαχωρίζονται τα αντικείμενα σε ουσιώδη και επουσιώδη αλλά και ο ίδιος ο τρόπος εξέτασης (τυπολογία εξετάσεων, συνδυασμός προφορικών με λίγες γραπτές εξετάσεις, κ.α.) προωθεί την κριτική σκέψη και τον αναστοχασμό. 

Η παραμονή μιας εβδομάδας στο συγκεκριμένο σχολείο στην Κοπεγχάγη και οι συζητήσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές έδωσαν στον εκπαιδευτικό του σχολείου μας τη δυνατότητα να κατανοήσει τη στενή σχέση του συστήματος εκπαίδευσης στη Δανία, αλλά και γενικότερα στη Σκανδιναβία, με τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους. 

Η περιήγηση στο σχολείο, η παρατήρηση δράσεων αλλά και της καθημερινότητας της σχολικής κοινότητας ήταν σίγουρα μια πολύ χρήσιμη εμπειρία που αναμφίβολα οδήγησε σε συγκρίσεις και αναστοχασμό για τις δικές μας πρακτικές. Γενικότερα, οι επισκέψεις σε χώρους εκπαίδευσης μακριά από την συνήθη καθημερινότητα ενός εκπαιδευτικού, βοηθούν στην ανακάλυψη και αναδιαμόρφωση παγιωμένων αντιλήψεων και πρακτικών και κατά συνέπεια στην αλλαγή, πρωταρχικό στόχο της παραμέτρου ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης των προγραμμάτων Erasmus+.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του εκπαιδευτικού στην Κοπεγχάγη.