Κλεάνθους 30, 54453 Θεσσαλονίκη
2310 908 700
mail@1lyk-peir-thess.thess.sch.gr

Η Ιστορία

Καλωσήρθατε στον δικτυακό τόπο του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης “Μανόλης Ανδρόνικος”. Το σχολείο υποστηρίζεται στη λειτουργία του από Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του οποίου Πρόεδρος είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Χ. Πολάτογλου. Επίσης συνδέεται με συμφωνία συνεργασίας με φορείς της επιστήμης και του πολιτισμού, όπως είναι τα Τμήματα Φυσικής, Βιολογίας και Θεολογίας του Α.Π.Θ., το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του σχολείου μας καθώς και διάφορα παιδαγωγικά, επιστημονικά και κοινωνικά θέματα.

Το σχολείο μας ιδρύθηκε το 1991 ως Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, μετονομάστηκε το 2004 σε 1ο Πειραματικό Λύκειο «Μανόλης Ανδρόνικος» και το 2013 μετά την αξιολόγηση που προβλέπει ο Νόμος 3966/2011 πήρε το όνομα 1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος». Από την ίδρυσή του το σχολείο στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, πολλοί από τους οποίους έγιναν στη συνέχεια Διευθυντές, Σχολικοί Σύμβουλοι και Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Εκτός από τις σημαντικές επιτυχίες -σχολικές και ακαδημαϊκές- των μαθητών μας, το σχολείο στη μέχρι τώρα πορεία του έχει να επιδείξει πλήθος δραστηριοτήτων (προγραμμάτων πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και ευρωπαϊκών), επιτυχημένες διοργανώσεις μαθητικών διαγωνισμών, την έκδοση του περιοδικού «ΠΛΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ», καθώς και μια σημαντική θεατρική ομάδα με σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Στην πρόσφατη ιστορία του σχολείου σημαντική θέση κατέχει η διοργάνωση διαγωνισμών Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικής Λογικής και Δημιουργικής Γραφής. Ως Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο έχουμε ως κύριο στόχο όχι μόνο να προσφέρουμε στους μαθητές το πλαίσιο και τα ερεθίσματα για υψηλές μαθησιακές επιδόσεις, αλλά και ένα ζεστό, συνεργατικό περιβάλλον σε σύνδεση με την κοινωνία και τη ζωή.