Κλεάνθους 30, 54453 Θεσσαλονίκη
2310 908 700
mail@1lyk-peir-thess.thess.sch.gr

Τελετή αποφοίτησης σχολικής χρονιάς 2022-2023

Τελετή αποφοίτησης σχολικής χρονιάς 2022-2023

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση αποχαιρετήσαμε χθες, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, τους αποφοίτους μας, της σχολικής χρονιάς 2022-2023, σε μία ιδιαίτερα ζεστή και συγκινησιακά φορτισμένη, αλλά και γεμάτη χαρούμενες στιγμές, εκδήλωση αποφοίτησης.

Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την συμμετοχή σας και ευχόμαστε τα καλύτερα στην έναρξη της “καινούργιας” ζωής των αποφοίτων μας.

Ακολουθούν τα λόγια που εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου:

“Αξιότιμη κα Διευθύντρια, Αξιότιμοι Καθηγητές, Αγαπητοί Γονείς και Καλεσμένοι, Αξιότιμοι Απόφοιτοι, Καλά μου παιδιά, καλησπέρα.

Είναι μια μέρα κάθε χρόνο χαράς και συγκίνησης, με ιδιαίτερη φόρτιση και ανάμεικτα συναισθήματα. Η φετινή όμως σύναξη είναι ξεχωριστή και για ένα επιπλέον λόγο. Είναι η τελευταία ανάμνηση των μαθητικών χρόνων σας.

Κάθε αποχαιρετισμός είναι άβολος και αμήχανος. Γι’ αυτά που αφήνουμε πίσω μας και γι’ αυτά που μας περιμένουν μπροστά στο χρόνο. Σ’ αυτόν που γίνεται νερό και τρέχει.

Η ζωή μας αποτελείται από στάδια. Ένα στάδιο τελειώνει, ένα άλλο αρχίζει, περνάμε σε ένα νέο στάδιο τώρα. Δεν είναι εύκολο πράγμα να ωριμάζεις και να καταφέρνεις να αφήνεις πίσω την σχολική τσάντα έχοντας ολοζώντανο μπροστά σου το χρώμα και το νόημα της πραγματικής ζωής που σε λίγο ανοίγεται μπροστά σας. Αλλά μπροστά σας έχετε τα καλύτερα. Οφείλω βέβαια να σας καταθέσω μία αλήθειά μου: όσο καλό κι αν είναι ένα σχολείο, όπως το δικό μας, όση αγάπη κι αν έχουν οι καθηγητές για σας και τα μαθήματα, αυτό δεν παύει να αποτελεί ένα είδος καταναγκασμού. Γιατί σας αναγκάζει να διαβάζετε και πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν στο σύνολό τους. Άλλα σας ενδιέφεραν και άλλα λιγότερο. Τώρα προχωράτε σε ένα νέο «γήπεδο», στο οποίο θα παίξετε το παιχνίδι που θέλετε εσείς. Αυτό είναι το ενδιαφέρον. Αρχίζετε να γίνεστε ελεύθεροι. Σήμερα γιορτάζετε αυτήν την ελευθερία σας και βγαίνετε στον κόσμο πιο ελεύθεροι από τον καταναγκασμό των υποχρεωτικών σπουδών σας. Θα σας μείνει η νοσταλγία για τους φίλους σας, τις παρέες σας, όλα τα καλά και τα όμορφα που περάσατε, και σύντομα θα ξεχάσετε τα δύσκολα, τις πρόσκαιρες αποτυχίες σας και όλα αυτά που σας προκάλεσαν δυσφορία, ακόμα και μέσα στο σχολείο.

Αγαπητοί δάσκαλοι με όλη την έννοια της λέξης.

Αποδεχτείτε την ευγνωμοσύνη μας με όλη μας την καρδιά και την ψυχή, για τη συμβολή σας στην εκπαίδευση, για τα τρυφερά μας παιδιά. Για την ατελείωτη υπομονή σας και για την ανθρώπινη στάση σας. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί η συμβολή σας στην εκπαίδευση είναι χειροπιαστή. Επενδύσατε. Και η επένδυση έπιασε τόπο. Δάσκαλοι, μας δώσατε πολλά, καθώς η ανθρωπιά ανατράφηκε μέσα στα παιδιά μας. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας. Σας ευχόμαστε ειλικρινά υγεία, ευτυχία, καλοσύνη, καλή δύναμη, νέα σπουδαία επιτεύγματα, αγάπη και υπέροχες στιγμές!

Αγαπητοί γονείς,

Σας συγχαίρουμε για τα παιδιά σας, υπήρξαν υποδειγματικά όλα αυτά τα χρόνια! Να είστε υπερήφανοι ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Τις εξετάσεις θα τις δίνουν στην ζωή κι εκεί να είστε σίγουροι πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, γιατί έχουν αρχές και αξίες και με αυτές θα μετρηθούν. Στηρίξτε τις επιλογές τους όπως μέχρι σήμερα και κερδίστε από την αισιοδοξία και τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους.

Επιστρέφοντας όμως στα όμορφα παιδιά μας, να είστε αληθινοί με τον εαυτό σας. Ποτέ μην τον κοροϊδέψετε με ψεύτικες ελπίδες. Να είστε μεγαλόψυχοι και να αγαπάτε, γιατί είστε φτιαγμένοι από υλικό που πάνω του χτίζονται όνειρα. Μην αφήστε κανέναν να σας πει τι να κάνετε, γιατί εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι είναι καλό για σας. Εμπιστοσύνη είναι η μαγική λέξη. Εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις αξίες σας. Να αγαπάτε τον εαυτό σας, και μη δειλιάζετε για τίποτα. Αλλάξτε τον κόσμο, κάντε τον καλύτερο, κάντε τον δικαιότερο.

Ο Μπρέχτ στέλνει το μήνυμα:

“Εσείς οι νέοι άνθρωποι των εποχών πού έρχονται

Να πείτε εσείς αυτά πού δεν ειπώθηκαν,

Να κάνετε αυτά πού δεν έγιναν

μόνοι σας ν’ αποφασίσετε

Ποιό το καλό για σάς και τι σάς βοηθάει”

Ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο συνεννόησης

Καλό ταξίδι ζωής, λοιπόν. Καλή ζωή με προσφορά και δημιουργία, γεμάτη γνώσεις!”

Με εκτίμηση,

εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων

και Κηδεμόνων 1ου Προτύπου Λυκείου Θεσσαλονίκης