Κλεάνθους 30, 54453 Θεσσαλονίκη
2310 908 700
mail@1lyk-peir-thess.thess.sch.gr

Η μαθητική επιχείρησή μας: Creative Tensions

Η μαθητική επιχείρησή μας: Creative Tensions

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου η μαθητική επιχείρηση Creative Tensions του σχολείου μας συμμετείχε στην Εμπορική Μαθητική Έκθεση που διοργανώθηκε από την JA Achievement Greece στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση 2024». Στην ομάδα συμμετέχουν μαθητές της Α’ Λυκείου των ομίλων «Πειραμάτων και Καινοτομίας» και «Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας». Η επιχειρηματική τους ιδέα αφορά τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και παραγωγή ενός καινοτόμου οικολογικού δυναμόμετρου που εκτυπώθηκε σε 3d εκτυπωτή. Η καινοτομία του είναι ότι χρησιμοποιεί κοινά λάστιχα αντί για ελατήρια. Τα μέρη του είναι αποσπώμενα γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του. Προστίθεται έτσι εκπαιδευτική αξία. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης μερών του στην περίπτωση που κάποιο φθαρεί ή χαλάσει, ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στόχος τους είναι να κάνουν την επιστήμη πιο προσιτή στα παιδιά μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το προϊόν τους απευθύνεται σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικούς φορείς, τοπικές αρχές. Μάλιστα έκαναν και τις πρώτες τους πωλήσεις!

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στην οποία συμμετείχαν 40 σχολεία από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, τα παιδιά παρουσίασαν το προϊόν τους σε κριτές, εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και σε πρόσωπα του πολιτικού κόσμου. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το περίπτερο τους η Χρυσή Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφεριάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου και η κ. Κυριακή Γιαννακίδου, Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η συνέντευξη της μαθήτριας Στέλλας Σακαλή, Διευθύντριας Πωλήσεων Creative Tensions ζωντανά στην τηλεοπτική εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 και η αναμετάδοση της στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Η όλη τους προσπάθεια έλαβε την αμέριστη υποστήριξη και καθοδήγηση από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους, την κ. Ευμορφίλη Παπαδοπούλου, οικονομολόγο, τον Δρα Σταύρο Παπαδόπουλο, φυσικό και την Δρα Κλαίρη Αχιλλέως, φυσικό, αλλά και τον εθελοντή σύμβουλο, κ. Αθανασιάδη Δημήτρη, SAP Senior Manager Accenture Greece, τον οποίο ευχαριστούμε επίσης θερμά.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Inspirational Mentor της ομάδας κ. Κυριάκο Σαμπατακάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Accenture στην Ελλάδα, ο οποίος με τις καίριες επισημάνσεις και πολύτιμες επιχειρηματικές συμβουλές που προσέφερε στην ομάδα κατά τη διαδικτυακή αλλά και τη δια ζώσης συνάντησή τους αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές και τους έδωσε ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να ολοκληρώσουν με επιτυχία το φιλόδοξο επιχειρηματικό τους εγχείρημα.

Τέλος, η άψογη παρουσίαση της ομάδας στην έκθεση και στον διαγωνισμό δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή χωρίς την έμπρακτη υποστήριξη των χορηγών μας: Accenture Greece, Electrovam, Goulas Intelligent Solutions, Sakalis, Αφοί Μιχαλόπουλοι Α.Β.Ε.Ε στους οποίους εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας κ. Κωστή Πολίτη, για το γνήσιο ενδιαφέρον και τη συμβολή του στην προσπάθεια των μαθητών μας.